Wat is bekkeninstabiliteit?

Wat is bekkeninstabiliteit?

“Wat is bekkeninstabiliteit?” vroeg ik mijn fysiotherapeut. Ik had voor een nare pijn in mijn rug en benen een afspraak gemaakt. Ik was toen nog in de veronderstelling dat ik met een paar behandelingen wel weer op de been zou zijn. Het liep iets anders.  Ik kreeg van hem de diagnose ‘bekkeinstabiliteit. Tijdens die eerste afspraak zat ik met veel vragen. Gedurende mijn zwangerschap heb ik veel feiten en fabels over bekkeninstabiliteit gehoord. Op deze pagina mijn antwoord op de vraag: “Wat is bekkeninstabiliteit”?

 

Bekkenpijn of Bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit is een wat verouderde term. Bekkeninstabiliteit word tegenwoordig steeds vaker bekkenpijn genoemd.  Het is een combinatie van pijn en bewegingsproblemen van het bekken. Bekkenpijn komt voor bij één tot negen procent van de zwangere vrouwen. Ook niet-zwangere vrouwen en zelfs mannen kunnen last van bekkenpijn hebben. Meer weten over de verschillende termen? Klik hier.

Waaraan herken je bekkeninstabiliteit?

Bekkenklachten gaan meestal gepaard met pijnklachten. Het is belangrijk dat je niet al je pijnklachten en kwaaltjes toeschrijft aan bekkenklachten. Heb je één van de onderstaande klachten, dan kun je bekkeninstabiliteit hebben.

  • Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen) Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede.
  • Pijn links en/of rechts in de lage rug (sommige mensen hebben op die plek twee kuiltjes) Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.
  • Pijn rond de stuit (het laagste punt middenonder in de rug) De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.

Welke klachten horen niet bij de typische bekkenpijn?

Als je last hebt van je rug of buik, betekent dat niet meteen dat je bekkeninstabiliteit hebt. Bij bekkeninstabiliteit heb je echt pijn op de volgende plaatsen: rond het schaambeen, de stuit, of de linker- of rechterbil.

Pijn uitsluitend in de onderbuik of uitsluitend aan de zijkant van de heupen, heeft meestal een andere oorzaak en is geen bekkenpijn of -instabiliteit. Pijn in de onderbuik aan de zijkanten van de baarmoeder kan ontstaan door het groeien van de baarmoeder. Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd.

 

Wat is bekkeninstabiliteit? Wat is bekkenpijn?

Waar voel je de bekkenpijn?

De pijn zit dus meestal bij het schaambeen, SI-gewricht, bil, heup en in de onderrug. (kijk het filmpje voor meer uitleg!) Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies. Ook kunnen pijnklachten ontstaan links en/of rechts onder in de rug (SI-gewrichten). Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen. Verder kan ook het stuitje pijn doen (het laagste punt midden onder in de rug). Lees hoe het bij mij begon in mijn eerste blog

Wanneer voel je de bekkenpijn?

Vooral bij of na een abrupte beweging treedt pijn op (bijvoorbeeld wanneer je je verstapt of struikelt). Of wanneer je lang in dezelfde houdingen zit/ligt (tv kijken of een lange autorit). Ook bij specifieke bewegingen kan bekkenpijn erger worden (bijvoorbeeld lopen, traplopen, schoenen aantrekken, in-en uit de auto stappen en omdraaien in bed). Aan het eind van de dag, bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger. Iedere dag kom je een aantal handelingen tegen die pijn doen. Op de pagina Minder pijn heb ik bij deze dagelijkse activiteiten beschreven hoe je bekkenpijn zoveel mogelijk kan voorkomen. Bij de tips heb ik allerlei dingen beschreven die voor mij (of bij anderen) goed werkte.

Waardoor ontstaat bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit kan ontstaan tijdens een zwangerschap, na een bevalling, na een ongeval of een sportblessure. Mijn blog gaat zoals je begrijpt over bekkeninstabiliteit bij zwangerschap. Daarom ga ik daar wat verder op in:

Tijdens de zwangerschap wordt er een hormoon (relaxine) aangemaakt dat de banden weker maakt zodat de baby ruimte heeft en tijdens de bevalling makkelijker door het bekken kan. Deze verslapping is nodig en geeft meestal geen klachten, hooguit wat last van de onderrug. Waarom de een wel klachten krijgt, en de ander niet, is onduidelijk. Mogelijk speelt mee dat zwangere vrouwen tegenwoordig een drukker leven leiden dan vroeger: baan, huishouden, gezin.

Bekkeninstabiliteit kan na een bevalling ontstaan, ook na een probleemloze zwangerschap. De oorzaak is dan meestal het te ver oprekken van de banden (bijv. bij een groot kind in stuitligging).

 Wat te doen bij bekkeninstabiliteit?

Via gastblogs laat ik zorgverleners aan het woord. Op die manier probeer ik jullie te informeren over de diverse behandelingen die mogelijk zijn. Ik heb zelf veel baat gehad bij oefentherapie cesar en de behandelingen bij de osteopaat. Het is altijd verstandig om even contact op te nemen met de huisarts. Jouw huisarts kan je meer vertellen over wat voor jou het beste is. Uit eigen ervaring, maar vooral dankzij reacties van lezers heb ik flink wat tips verzameld. Ook beschrijf ik bij Minder Pijn hoe je tijdens een aantal dagelijkse situaties pijn bij bekkeninstabiliteit kan verminderen.

Bekijk onderstaand filmpje:

Dit filmpje van GezondsheidspleinTV laat heel duidelijk zien hoe bekkeninstabiliteit ontstaat. Bekijk onderstaand filmpje voor antwoord op de vraag: “Wat is bekkeninstabiliteit?

Als het goed is kun je nu de vraag beantwoorden: “Wat is bekkeninstabiliteit?” Wil je nog meer weten? Kijk dan op een van onderstaande sites 

Bronnen: www.werkendlichaam.nl, GezondheidspleinTV, www.kindjeopkomst.nl, www.oudersvannu.nl

One comment

Geef een reactie