Tips bij bekkenpijn

Tips bij bekkenpijn

Wat helpt wel en wat moet je juist niet doen bij bekkeninstabiliteit.

Hieronder heb ik alles weergegeven wat mij hielp of juist niet hielp. Sommige tips bij bekkenpijn helpen de pijn te voorkomen, andere verminderen de klachten. Mocht jij nog tips hebben dan hoor ik het graag! Reageer onderaan de pagina, of stuur mij jouw tips per mail.

 

Tip 1: Bekkenband

Dit is gelijk een van de belangrijkste tips bij bekkenpijn, de bekkenband. Ik heb al vrij snel een bekkenband aangeschaft, de fysio waar ik geweest ben heeft me geadviseerd daar naar te kijken. Ook las ik op internet dat veel mensen er baat bij hadden. Iktips bij bekkenpijn, het dragen van een bekkenband heb de bekkenband gekocht bij de thuiszorg winkel. Het was even een uitgave, maar het was voor een goed doel! Ik heb de band vrijwel altijd om gehad, alleen ’s nachts heb ik de band niet gedragen. Ik merkte dat ik veel steun had aan de band en hierdoor meer vertrouwen kreeg in het bewegen. Er zijn ook tijden geweest dat ik de band gelukkig even niet nodig had! En meestal deed ik de band in de avond wat losser omdat mijn zoon behoorlijk begon te schoppen, blijkbaar vond hij het aan het einde van de dag niet zo fijn meer zitten! Een nadeel van de bekkenband vond ik dat het erg warm was in de zomer, daarnaast versleet mijn kleding wel sneller (broek met een gat erin is helaas geen uitzondering 😛 ).

Inmiddels heb ik een aparte blog over het dragen van een bekkenband geschreven. Het dragen van een bekkenband heeft ook nadelen. Hier kun je reacties lezen van voor- en tegenstanders en adviezen van zorgverleners.

   Tip 2: Fleece dekentje

tips bij bekkenpijn, altijd een fleece deken bij je hebben. Het zal je waarschijnlijk gek in de oren klinken, maar ik heb werkelijk waar overal een fleece dekentje mee naar toe gesleept! Dit maakte het voor mij mogelijk om ook ergens anders redelijk comfortabel te kunnen zitten of liggen (bijvoorbeeld op de behandeltafel bij de verloskundige, want die is keihard!). Soms was de zitting van de stoel zacht genoeg, maar bood de rugleuning niet voldoende steun waardoor het moeilijk was te ontspannen, dan legde ik het dekentje in mijn rug.

 

Tip 3: (Geboorte-)Tens

Aan het einde van mijn zwangerschap werden de klachten weer erger. Ik gebruikte toen acht paracetamol per dag op dokters advies. Mijn oefentherapeut cesar had gesproken over de tens als pijnbestrijding bij de bevalling. Ik besloot om het apparaatje eerder aan te schaffen en te kijken of het wellicht ook zou helpen tegen de pijn door bekkeninstabiliteit. Aanvankelijk voelde het raar, het zijn kleine stroomstootjes. Maar het heeft me ontzettend goed geholpen! Eerst gebruikte ik de tens alleen als ik in de woonkamer zat. Uiteindelijk ben ik de tens ook s nachts gaan gebruiken (Ik sliep heerlijk!!!!!) en aan het einde van mijn zwangerschap heb ik de tens een aantal dagen bijna constant aan gehad. Door gebruik van de tens kon ik beter ontspannen en ik merkte dat de pijn daardoor minder werd. Tijdens de bevalling heb ik de tens uiteindelijk niet gebruikt. Ik werd er helemaal kriegelig van! Sommige zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf van de tens als pijnbestrijding tijdens de bevalling.

 

Tip 4: Zwemmen!!!

In de periodes waarin ik meer pijn had ging ik samen met mijn man naar het zwembad. Ik vond het heerlijk! Door het water voelde mijn buik  veel minder zwaar aan en waar was het tips bij bekkenpijn. Zwemmen helpt bekkenpijn te verminderenlekker om me vrij te kunnen bewegen! In het water kon ik me volledig ontspannen. Iets wat ervoor zorgde dat ik minder pijn had omdat mijn spieren niet verkrampen. Zwemmen is dan ook een echte aanrader! Wel moet ik er eerlijk bij zeggen dat het uit het zwembad gaan soms wat moeizamer ging omdat ik dan gewend was aan de lichte buik. Eenmaal weer uit het zwembad is die toch weer een stuk zwaarder. Echt baantjes trekken deed ik niet omdat ik bang was iets te gaan forceren. Gewoon heen en weer dobberen, of lekker in het bubbelbad.

 

 Tip 5: Schommelstoel

(of iedere andere stoel die voor jou lekker zit, ik vond de stoel bij de tandarts ook heerlijk zitten :-S )

tips bij bekkenpijn, een schommelstoel als stoel tijdens bekkeninstabiliteitWat ik ervaren heb tijdens mijn zwangerschap is dat een goede stoel het aller belangrijkste is wat betreft hulpmiddelen. Ik heb verschillende stoelen uitgeprobeerd. Van veel stoelen werden de klachten vele malen erger, vooral van harde stoelen waarop ik niet ontspannen kon zitten (benen losjes uit elkaar laten vallen, jep I know, niet lady like maar het bood toch echt veel ontspanning!). Bij toeval hadden we net een schommelstoel gekocht voor in de baby kamer. Dat bleek de perfecte stoel voor mij te zijn! Ik had er een extra kussen in gelegd en kussens in mijn rug zodat ik goed rechtop kon zitten (ook erg belangrijk bij bekkenklachten) en de stoel zat hemels! De stoel heeft ook twee leuningen waardoor ik makkelijker kon opstaan, zo kon ik steunen. Het opstaan vanuit een stoel deed ik meestal in twee etappes. Eerst ademhalen, dan buikspieren aanspannen (voorzover dat nog gaat aan het einde van een zwangerschap hihi!) en dan een klein stukje overheid komen, en het laatste stukje. Ik ademde altijd in voordat ik opstond en ademde uit als ik daadwerkelijk ging opstaan.

 

Tip 6: Rugtas

tips bij bekkenpijn, draag je spullen in een rugtas.Wat vond ik het vervelend om afscheid te nemen van mijn handtas (ik heb een enorme verzameling en vond het absoluut niet leuk dat ik die verzameling de komende tijd stof zou zien happen…) maar ik merkte dat door een rugtas te gebruiken, ik beter rechtop kon lopen. Dit merk ik nu overigens nog steeds. Sinds ik bekend ben met bekkeninstabiliteit merk ik pas hoe slecht het gebruik van een handtas eigenlijk voor mijn houding is. Nu gebruik ik ze wel weer, want ik ben er toch echt teveel aan gehecht 😉

 

 

 

Tip 7: Meditatiebankje

tips bij bekkenpijn, laag zitten op een meditatiebankjeBij de zwangerschapsyoga heb ik een keer op een meditatiebankje gezeten, ik heb nog nooit zo lekker gezeten als die avond! De week erna heb ik het bankje nogmaals geprobeerd en uiteindelijk heb ik er zelf één besteld. Ik heb het bankje veel gebruikt ter afwisseling van de gymbal en de schommelstoel. Ik ging op het bankje zitten met mijn billen over het randje, waardoor er geen drukpunten waren op mijn billen en ik hierdoor geen pijn had. Opstaan was soms wat moeilijk (het bankje is echt heel laag) dus ik gebruikte het bankje alleen als mijn man thuis was.

 

tips bij bekkenpijn, gebruik een hometrainer om te blijven bewegen

Tip 8: Hometrainer

Zoals in één van mijn posts geschreven ondervond ik al snel het voordeel van in beweging blijven. Ten eerste zouden mijn spieren minder snel verslappen (eerder versterken, wat uiteindelijk ook gebeurde) en daarbij merkte ik dat door me eerst in te spannen, het makkelijker werd om te ontspannen. Mijn spieren voelde losser als ik op de hometrainer was geweest of buiten had gefietst. Naast het lichamelijke effect merkte ik ook dat ik het heel prettig vond dat ik weer iets kon doen, waardoor het geestelijk ook echt een stuk beter ging.

 

Tip 9: Aanpassingen in badkamer en toilet

De pijn bij bekkeninstabiliteit wordt erger wanneer je niet kan ontspannen. Een gladde badkamervloer, of het vooruitzicht om op te moeten staan van een lage wc-pot zorgde bij mij voor extra spanning. Dit voel je direct in mijn spieren rondom het bekken. Om goede steun te hebben bij het douchen en het opstaan van toilet hebben we steunen geplaatst. Hierdoor werd het voor mij  mogelijk om het grootste deel van de tijd zelf te douchen etc. Ook voelde ik me een stuk veiliger 🙂

 

Tip 10: Behandelingen bij bekkeninstabiliteit

behandeling bekkeninstabiliteit door osteopaat fysiotherapie acupunctuur oefentherapie cesarOp mijn site laat ik ook zorgverleners aan het woord. Een arts heeft natuurlijk ook belangrijke tips bij bekkenpijn. Zij vertellen in gastblogs over mogelijke behandelingen bij bekkeninstabiliteit. Zelf heb ik dus veel baat gehad bij osteopathie en oefentherapie cesar. Andere vrouwen hebben via reacties laten weten dat fysiotherapie, acupunctuur en shiatshu therapie mogelijkheden zijn. Heb jij ervaringsverhalen? Of ben jij en zorgverlener en wil je hier meer over vertellen? Dat zijn voor mij de belangrijkste tips bij bekkenpijn en heel waardevol voor mijn site.

 

Tip 11: Zelf oefeningen doen

Op internet zijn veel oefeningen te vinden die je prima zelf kan doen.  Hierdoor blijft je bekken en onderrug soepel. En kun je misschien de pijn voorkomen. Uiteraard is het belangrijk om de oefeningen trouw te blijven doen. Ook op de dagen dat je geen pijn voelt.  In deze blog vind je het resultaat van een avondje speuren op  Youtube. 3 filmpjes om bekkenpijn te verminderen.

29 comments

 1. A says:

  Hoi hoi, maandag voor het eerst naar de fysio gegaan, na 13mnd ernstige bekkenklachten. Ja, ik weet, dat had ik eerder moeten doen 😀 Steeds uitgesteld door de vermoeidheid, drukte en denken dat het wel steeds beter gaat.
  In iedere geval 🙂 Wat nog een advies zou kunnen zijn, is snel trappenlopen ipv langzaam. Dat zei de fysio tegen me. Wanneer je dat juist langzaam doet, belast je je bekken juist en doen bijna alle vrouwen met bekkeninstabiliteit. Voor mij iig een eyeopener. Wellicht kan dit jullie ook wat verlichten..?

  • Stefanie says:

   Hoi A,

   Deze tip had ik nog niet eerder gehoord, maar klinkt logisch. Moet wel zeggen dat het soms door de pijn juist niet mogelijk is snel te bewegen. Dus het lijkt me ook wel pittig om toe te passen.
   Ik ben erg benieuwd of andere vrouwen deze tip kennen en/of al hebben toegepast.

   • Myrthe says:

    Ik kan beter in een vloeiende beweging de trap oplopen dan stapje voor stapje (alhoewel dat soms wel moet als ik teveel gedaan heb). Telkens opnieuw spieren in werking zetten vergt bij mij meer dan ze actief te houden en tree na tree door te lopen.

    • Stefanie says:

     dat heeft mijn therapeut ook gezegd inderdaad. Ik had echter zoveel pijn dat dat niet lukte. Moest ook naar de derde verdieping. Een appartement zonder lift is geen goed idee met bekkenklachten. Dus nu eerst maar verhuizen voordat er ook maar gedacht wordt aan een volgende zwangerschap! Heb jij ook last van door je benen heen zakken? Lijkt wel alsof de kracht dan ineens weg is..

 2. J says:

  Hoi, opvallend dat je de tip geeft voor een bekkenband. Dit helpt voor het moment wel, misschien wat pijnverlichtend, maar is voor de langere termijn funest voor je spieren! Je spieren worden hier lui van, en worden hierdoor (na je zwangerschap en bevalling) straks (dus zonder bekkenband) gigantisch hard aan t werk gezet, en dit zorgt voor pijn en dat de bekkenklachten na je zwschap langer aan houden!! Je spieren zijn al die tijd min of meer stilgezet en kunnen daarna je bekken niet aan als het ware.. vervelend dat jij zo lang na je bevalling van je zoontje last hebt gehad, maar denk toch dat je beter de tip van de bekkenband er af kan halen!
  Heb helaas erg veel ervaring met bekkenpijn en er ook veel over gelezen. Mij hielp het om na de bevalling naar een manueel therapeut te gaan en mijn bekken recht te laten zetten. na twee a drie behandelingen was ik er van af. Door de nieuwe zwangerschap komt het helaas weer op zetten..

  • Stefanie says:

   Hallo J,

   Dank je voor je reactie. Wat ontzettend vervelend dat je weer last hebt. Hoe lang ben je zwanger? Gaat alles verder goed met de zwangerschap?

   Ik heb zelf veel baat gehad bij gebruik van de bekkenband. Ik ben van mening dat ieder voor zich moet en kan ontdekken wat wel en niet helpt. Op mijn site staat ook ‘kan helpen’. Ik heb de bekkenband onder begeleiding van mijn therapeut gebruikt en in combinatie met in beweging blijven en oefeningen doen om mijn spieren te versterken. Hierdoor heb ik spieren gelukkig sterk kunnen houden! Ik kon zonder bekkenband ook gewoonweg niet lopen…. dus ik kon niet zonder! Ik ben erg blij dat ze er zijn. Overigens heb ik op de momenten waarop het beter ging ook zonder bekkenband gelopen. Ik heb de band wel altijd bij me gehad voor als het ineens minder goed ging.

   Groetjes Stefanie

 3. Anne Marleen says:

  J, ik begrijp heel goed je punt met betrekking tot de bekkenband. De bekkenband is zeker niet zaligmakend en kan inderdaad ook een averechts effect hebben. Een behandelaar zou denk ik ook nooit mogen aanraden om de band constant te dragen. Dat doet mijn behandelaar in ieder geval niet. Ik heb ook een bekkenband, maar deze gebruik inderdaad alleen bij hogere inspanning dan normaal. De bekkenband is mijn sleutel tot een iets grotere leefwereld (nu kan ik wel naar de supermarkt om de hoek). Zonder bekkenband zou ik me van de buitenwereld afgesloten voelen. Iets wat mijn herstel denk ik niet zal bevorderen.

 4. stefanie says:

  Goedenavond,
  Wat heerlijk om te lezen dat ik niet de enigste ben die zo vroeg last heeft van haar bekken!
  Ik ben nu 15 weken zwanger en Giga veel last van mijn bekken, en helaas met beroep als kapster werkt dat ook niet echt mee!
  Als ik een ochtend heb gewerkt,kan ik wel kruipen van de pijn… Ik heb ondertussen veel dingen geprobeerd, en vooral het fietsen werkt absoluut niet bij mij! Het zitten op een kappers kruk daarin tegen wel! Het liefst zit ik de heledag op zo’n kruk maar dat kan natuurlijk niet. Shiatsu therapie werkt redelijk ontspannen met bepaalde druk punten, misschien is dat een idee voor andere zwangeren vrouwen?! Dan heb ik er een aantal dagen minder last van, het enigste nadeel met de therapie dat ze niet alles uit mogen voeren vanwege opgang brengen van de bevalling. Misschien een handige tip! Ik lees graag veder!
  Groetjes Stefanie

  • Stefanie says:

   Hallo Stefanie,

   Dank je voor je reactie. Wat ontzettend vervelend voor je dat je zo’n last hebt van je bekken.

   Dank je voor de tip over shiatsu therapie. Daar ga ik naar kijken! Wat ik zelf erg belangrijk vind en wat ik ook aan de levende lijve ondervonden heb is dat rust en grenzen stellen erg belangrijk is. En met grenzen stellen bedoel ik op tijd je rust nemen, minder gaan werken of stoppen met werken, aangepaste werkzaamheden… maar ook Hulp inroepen van anderen. Bijvoorbeeld in het huishouden, met boodschap doen en met tillen van zware dingen. Tijdens mijn zwangerschap wist ik dat het belangrijk was. Maar ik begin er meer en meer van overtuigd te raken dat het noodzaak is. En ik denk zelfs dat mijn bekkenklachten Veel een Veel minder zouden zijn geweest als ik niet zo eigenwijs had geweest 😉

   Heel veel sterkte. Ik zou het leuk vinden als je mijn blog blijft volgen en je ervaringen af en toe met mij en andere dames wilt delen.

   Groetjes Stefanie

 5. Jen says:

  hallo iedereen.ik voelde iets beter dat ik niet de enige ben met bekken instabiliteit heb.mijn bekken is nog steeds niet hersteld,het is nu 10 maanden since na de bevalling.ik had BI toen ik 6de week zwanger was,enorm pijn gehad en was een drama! ik heb bijna ander half jaar bij de therapie(mensendieck) gezeten,nog steeds last van tot nu toe,ik merkte wel dat veel beter geworden maar het is niet helemaal weg 🙁 ik voelde me zich hopeloos. ik had ook yoga gedaan en nou ik volg een zwemles.thuis doe ik ook therapie wat ik geleerd heb.mijn baan is staan dus schiet niet op.momenteel zit ik nog steeds bij UWV.ik wil graag weer volledig werken maar het lukt even niet.vandaag weer las van na 5uur werken.

  ITS DIFFICULT TO BE A WOMAN 🙂

  • Stefanie says:

   Hi jen, Dank je voor het delen van jouw verhaal. Ik kan me voorstellen dat herkenning vinden bij anderen je kan helpen. Dat is ook de reden dat ik met mijn blog begonnen ben. Wat vervelend voor je dat je klachten niet weg zijn.
   Wat doe je voor werk?

   Groetjes Stefanie

  • Stefanie says:

   Hallo Jen,hoe is het nu met je? Heb je al wat minder last van je klachten? Ik herken dat het fijn is om te lezen dat je niet alleen bent.. dat heb ik gemist tijdens mijn zwangerschap. Vandaar mijn blog

 6. Elsbeth says:

  Hoi, vraagje, mag ook via een privé berichtje. Bij welke oefentherapeut Cesar had je t advies over een TENS gekregen? Je schreef dat je die hebt aangeschaft maar heeft zij je ook begeleid in waar je moest plakken en welk programma je moest kiezen? Zou graag willen brainstormen met hem/ haar als het kan en heb nog wat vragen. Zou je mij kunnen mailen?
  Ik kijk uit naar je reactie!
  Alvast dank.
  Groetjes Elsbeth

  • Stefanie says:

   Hi Elsbeth, de oefentherapeut cesar heeft me de TENS laten zien. Ik ben toen zelf meer gaan proberen. Ik plakte de stickers op mijn onderrug, achter op mijn bovenbenen en later ook op mijn kuiten omdat de pijn helemaal naar beneden door trok. Het heeft mij heel erg geholpen en er voor gezorgd dat ik in de meest heftige periode in ieder geval een paar uur achter elkaar kon slapen. Het hielp mij vooral te ontspannen, wat erg belangrijk is bij bekkenklachten. Ik raad je wel aan hele goede batterijen te kopen. Want anders doet de TENS het niet of maar heel kort. Wil je de TENS ook gebruiken bij bekkenklachten?

   Groetjes Stefanie

 7. Sarah says:

  Hoii Stefanie,

  Je geeft allemaal goede tips, een aantal waren al bekend voor mij. Zo heb ik veel aan deze band gehad: Harley sacrumondersteuning. En zoals je in je reactie zegt: Iedereen reageert of heeft baat bij verschillende dingen. Ik denk dat het inderdaad een goed hulpmiddel is ter ondersteuning om zo weer vertrouwen op te bouwen in je lichaam.

  • Stefanie says:

   Hi Sarah,

   Dank je voor de tip! Ik ben zelf bekend met de erasmusband. Heb het ding gisteren weer uit te kast getrokken. Ik merk dat ik me er zekerder door voel. En helemaal met drukke plekken, het valt mensen eerder op dat ik niet lekker loop. En daardoor ben ik minder bang dat er iemand tegen me aan stoot. Die onverwachte bewegingen vind ik zo naar :-\ Heb jij nu zelf ook nog last?

   Groetjes Stefanie

 8. Stefanie says:

  Lieve dames,

  Veel herkenbaarheid, want ik heb ook 1,5 jaar na mijn bevalling elke dag chronische pijn gehad en ik werd er gek van. Ik stond al ingeschreven voor een revalidatietraject bij Joint & spine, maar de wachtlijst daar was een half jaar en dat is lang als je pijn hebt.

  Via de chiropractor ben ik in aanraking gekomen met prolotherapie. Ik ben hard aan het googlen geweest, maar 1 vd nederlandse sites met beste uitleg is denk ik http://www.wetter-buerger.de/index.php?id=66&L=1 ik heb zelf 8 behandelingen met injecties gehad in een periode van ongeveer 4 maanden en het is een pittige behandeling, maar het werkt. Het ging steeds beter en sinds een half jaar heb ik mijn gewone leven weer kunnen oppakken en kan ik eindelijk EN voor mijn lieve dochtertje zorgen EN een leven er naast hebben. Ben zelfs weer begonnen met hardlopen en dinsdag ga ik 10 km lopen. Wat een bevrijding!!

  Prolotherapie is in NL nog minder ingezet, maar in amerika heel “normaal” . Voor iedereen met veel bekkenpijn of pijn aan het SI gewricht: ga eens googlen en denk er over na.

  Ik ben mijn behandeld arts en chiropractor de rest van mijn leven dankbaar!!!!

  • Miranda says:

   Hallo dames,

   Graag zou ik Stephanie meer willen vragen over de prolotherapie. Ikzelf ben na mijn tweede bevalling volledig gevloerd. Mijn dochter is nu ruim anderhalf en ik kan mijn werk nog steeds niet hervatten. Daarnaast heb ik dagelijks pijn en kan niet alles wat andere jonge moeders wel kunnen. Het huishouden is zwaar en ook veel autorijden trek ik nog niet. Sporten lukt niet en dat terwijl ik voor de zwangerschap 4x per week sportte. Ik heb bekkenbodemtherapie (al twee jaar) een probe gehad, staartbotje is rechtgezet, osteopathie, chiropractie, revalidatiearts en operatie aan mijn blaas. (Verzakking) graag zou ik weer volledig werken (2 a 3 dagen) mijn huisdieren hebben we moeten wegdoen en we staan nu op het punt om te verhuizen om dichterbij voorzieningen te wonen aangezien mijn oudste dochter bijna naar school gaat en ik nu zou moeten rijden , we hebben loopafstand nodig.. Best ingrijpend dus allemaal! (Twee dochters van 1,5 en 3,5, eerste zwangerschap geen klachten, 2e zwangerschap gelijk vanaf het begin instabiel) ik kan niet nogmaals zwanger worden. Wie heeft nog tips ?

   • Stefanie says:

    Heftig zeg.. ik heb zelf erg veel baat bij het ziekenhuis. Dat is reguliere fysiotherapie maar met kennis van meer zaken.

    Mag ik vragen hoe je dag er nu uit ziet? Ik heb mijn leefstijl een beetje aangepast en merk dat dat beter gaat. Misschien heb ik nog tips voor je?

    Wat is prolothetapie? Ik ken het niet?

    Groetjes Stefanie

   • Stephanie says:

    ha Miranda,

    ik lees dit nu pas… vraag gerust, misschien per e-mail?
    Ik weet alleen niet hoe we met elkaar in contact kunnen komen?

    Groetjes! Stephanie

   • Stephanie says:

    Ha Stefanie,

    verwarrend met die namen he 😉 Dank je wel, het gaat nog steeds erg goed. Het zal altijd een zwakke plek blijven, maar het corrigeert zichzelf nu weer als ik een keer echt echt te ver ben gegaan.

    De 10 km heb ik uitgelopen, sterkter nog: ik heb het 9 dec nog een keer gedaan. NU staat in april Rotterdam op de planning.

    Zelf denken we ook over een tweede na en ik vraag mij enorm af hoe en of de bekkeninstabiliteit weer terugkomt… zijn er mensen met ervaring?

 9. Sandy says:

  Hallo

  Zelf volg ik na 1,5 jaar bekkenpijn en ontsteking redcordtherapie in een sport en revalidatiecentrum.
  Hierdoor heb ik meer stabiliteit gekregen wat na veel gewone kine nog niet gelukt was.
  Zie http://www.redcord.be/index.cfm?pid=716
  Voor meer uitleg.
  Hiernaast doe ik elke dag oefeningen om mijn buikspieren, heupspieren, bilspieren sterker te maken.
  Pilates zou een van de beste sporten zijn die je kunt doen.

  Sterkte allemaal.

 10. Marije says:

  Hallo,
  Ik was wat op internet aan het rond kijken en zoeken over de ervaringen en tips van andere vrouwen met bekkeninstabiliteit.
  Wat fijn en interessant om dit blog te lezen.
  Ik zit aankomende januari een jaar thuis ivm bekkeninstabiliteit.
  En wat zou ik graag weer aan het werk gaan…
  Maar aangezien ik in een bloemenzaak werk is dit helaas nog niet mogelijk.
  Voorheen maakte ik dagen van 10/11 uur per dag zonder een zit moment. En veel tillen de gehele dag.
  Hoop dat dit op een gegeven moment weer mogelijk wordt of in elk geval halve dagen ofzo.
  Ik ga wekelijks naar de bekkenfysio ook heb ik al cesar therapie gehad.
  Deze week afspraak gepland staan voor de huisarts kijken of er nog andere mogelijkheden zijn.
  Mijn zoontje is ondertussen 7.5 maand oud.
  Wat een lieverd. maar meneer heeft het kruipen nu helemaal ontdekt dus die moet continu corrigeren en van de grond tillen en dergelijke hierdoor worden m’n klachten weer steeds erger. Erg frustrerend.
  Staan ik erg moeilijk, bij het koken heb ik ook een kruk staan, met m’n zoontje op pad wil niet aangezien je de maxicosi met de kleine niet kan tillen dus gaat m’n moeder vaak (altijd) mee, en ik voel je erg vermoeid steeds.
  Gelukkig krijg ik veel hulp van mn moeder (familie). Maar je wilt zo graag onafhankelijk zijn. Ik ben benieuwd hoelang jullie er mee gelopen hebben en of de klachten uiteindelijk wel weer verdwenen zijn en of de klachten net zo erg waren bij een tweede zwangerschap.

  -Liefs-

 11. Bodine says:

  Hallo,

  Inmiddels 32 weken zwanger van ons 1e kindje. Met het meisje gaat alles goed gelukkig. Wel sinds week 16-17 last van bekkenpijn, waardoor met week 20-21 al moeten stoppen met werken (verpleegkundige). Een aardige domper.

  Sinds week 20 ook erg beperkt. Kon eerst nog een uurtje per dag bewegen/lopen/staan, inmiddels is dit nog max 10 min. Slapen is de laatste weken ook erg moeilijk.

  Mijn tips:
  Ik heb voor de bekkenpijn bekkentherapie (al sinds 5 jaar) wat qua tips helpt.
  Met name profijt van warmte, zoals in bad gaan, douchen, hittepit, een warmtestoel/massagestoel en een elektrisch warmtematras. Deze warmtebronnen zijn eigenlijk mijn beste hulpmiddel.
  Ook ben ik op advies van de bedrijfsarts gestart met mindfulness, wat mij helpt in het accepteren van de situatie en het aanvoelen van mijn lichaam en grenzen. Hierdoor merk ik dat ik echt overdag moet liggen om mijn rust te nemen.

  Ik ben erg blij met deze site. Vooral de herkenbaarheid en de bevestiging dat je niet de enige bent en je je niet aanstelt oid helpt mij goed.

  Iedereen veel sterkte en succes!
  Groetjes Bodine

  • Bodine says:

   tips van bekkentherapeut heb ik niet meer genoemd, aangezien die al veel terug komen in alle andere tips. (houdingen, kussen tussen benen, manier van bekkengebruik, bekkenband etc…. )

 12. Melvin - KPR says:

  Goede tips waar men veel aan heeft! Het is een vervelende pijn die niet 123 te verhelpen is. Wellicht is onze nieuwe therapie ook een leuke tip om mee te geven. Wij richten ons op het rechtzetten van het bekken en worden naast het pijnlijke bekken ook andere klachten verholpen, zoals migraine, schouderklachten en restless legs.

Geef een reactie