Acupunctuur bij bekkenpijn tijdens zwangerschap

Acupunctuur bij bekkenpijn tijdens zwangerschap. Een gastblog van Coralie Braet.

Acupunctuur bij bekkenpijn

Acupunctuur bij bekkenpijn tijdens zwangerschapLage rugpijn en bekkenpijn zijn frequent voorkomende klachten die ontstaan tijdens de zwangerschap. Hoewel hormonale invloeden van oudsher zijn beschreven als de oorzaak van bekkenpijn, suggereren meer recente studies dat asymmetrische laksheid van spieren en ligamenten, met als gevolg mechanische dysfunctie, vaker als de oorzaak geduid kan worden.

Onderzoek naar acupunctuur tijdens zwangerschap

Er zijn veel behandelvormen voor bekkenpijn. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek naar acupunctuur als behandelmethode. En met positieve resultaten! Veel onderzoeken hebben aangegeven dat acupunctuur veilig is en effectief kan zijn voor zowel lage rugpijn als bekkenpijn tijdens de zwangerschap.
Westerse beoefenaars van acupunctuur aarzelen soms om deze behandeltechniek te gebruiken bij zwangere vrouwen vanwege vermeende risico’s, zoals het veroorzaken van vroeggeboorte of miskraam. Deze vrees wordt niet ondersteund door de British Medical Acupuncture Society, die suggereert dat het begrip “verboden punten” in de zwangerschap niet wordt ondersteund door betrouwbare gegevens. Dit gezegd zijnde, staat een voorzichtige benadering voorop tijdens de zwangerschap en dient, bij twijfel, naaldmanipulatie vervangen te worden door zachte manuele technieken.

Kwaliteit van leven verbeteren

Succesvolle behandeling van zwangerschap gerelateerde lage rug-en bekkenpijn  is complex en vereist een duidelijk inzicht in de anatomie van het bekken met fysiologische functie en dysfunctie,  ontstaans- en onderhoudende mechanismen  van pijn, biopsychosociale componenten evenals de ontwikkeling van goede palpatievaardigheden … en  veel geduld en betrokkenheid ten opzichte van de individuele patiënt. Patiënten met dergelijke pijnklachten hebben vaak een uiteenlopende medische voorgeschiedenis en diverse patronen van symptomen. Acupunctuur biedt geen garantie op succes maar zal vaak de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.

 

Wil je de hele blog lezen, met meer informatie over de diverse onderzoeken naar acupunctuur bij bekkenpijn tijdens zwangerschap? Bezoek dan de site van Coralie: www.acupunctuurpraktijkantwerpen.be  Of volg haar op twitter

Wil je meer lezen over mogelijke behandelvormen van van bekkenpijn en bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschap? Bekijk hier alle gastblogs van zorgverleners

Geef een reactie