Home » Artikelen » Verzakkingen » Dit kan jij zelf doen bij een verzakking. 6 doe-het-zelf tips!

Dit kan jij zelf doen bij een verzakking. 6 doe-het-zelf tips!

Dit kan jij zelf doe bij een verzakking tips doe het zelf

Een verzakking is lastig zat. Er zijn ook en hoop verschillende soorten orgaan verzakkingen. Zo kan je denken aan een verzakking van de dunne darm, endeldarm, blaas, blaashals of de baarmoeder. En zelfs een combinatie van een aantal verzakkingen is zeker een mogelijkheid. Elke verzakking neemt ook zijn eigen klachten en problemen met zich mee en elke verzakking kan ook problemen veroorzaken bij omliggende organen. Vaak is de hulp van een specialist noodzakelijk en er zijn tal van goede behandelingen mogelijk. Toch kan je hier zelf al een hele hoop aan doen. Het wordt misschien wat ingewikkeld, maar ik ga het je zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen.

 

Ik ga je het een en ander vertellen over een verzakking en vooral wat jij zelf kan doen bij een verzakking. Mocht toch nog na al deze tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken, kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Ook kan je op de blauwe woorden klikken om meer informatie te kunnen inzien. Laten we beginnen met een belangrijk onderdeel als het gaat over een beïnvloeder van een eventuele verzakking. De buikdruk.

 

De druk in de buik heeft een groot effect op het ontstaan en instant houden van een verzakking.

 

De Buikdruk een gek woord eigenlijk, en ook zal je nog nooit van jouw buikdruk gehoord hebben. Toch verhoogd de druk in je buik geregeld. Denk maar eens aan handelingen als niezen, hoesten, lachen, inademen, adem vast houden, bukken, knielen, huren, persen, sporten, lopen, joggen en springen. Een hele hoop dus. Je buik is bij deze handelingen erg actief. Soms doe je een aantal van de bovenstaande handelingen ook misschien wel tegelijk. De druk in de buik kan behoorlijk oplopen.

 

Het is belangrijk dat de druk niet hoger wordt dan de bekken spieren aan kunnen. De bekkenspieren vangen namelijk veel van deze druk op. Deze bekkenbodempieren zijn hard aan het werk om ook tijdens een verhoogde druk jou lichaamsopeningen (de anus, vagina, plasbuis) netjes dicht te houden.  Want door een oplopende buikdruk word er ook meer van jou bekkenbodemspieren gevraagd.

Even een voorbeeldje. De bekkenbodemspieren staan onbewust de hele dag aan. Je wilt namelijk niet zelf de hele tijd met je billen bij elkaar lopen. De bekkenbodemspieren zorgen dus de hele dag voor een droge broek. Dit gebeurt grotendeels onbewust. Maar je kan het ze wel moeilijk maken. Laat ik het iets visueler maken. Span jouw bicep eens aan door te buigen in je elleboog. Laat de “Popeye” maar even in je naar boven komen. Dit gaat natuurlijk prima en de bicep is aan gespannen. Maar als er nu iemand aan jou hand gaat trekken en jou arm probeert weer recht te krijgen dan heeft de spier het een stukkie lastiger. Dus als er meer druk op een spier komt te staan moet deze spier een stuk harder werken. Nou precies zo is het geval ook bij de bekkenbodemspieren.

Als jouw bekkenbodemspieren langdurig en overmatig aanspannen is kan je bekkenbodem overbelast raken. Dit kan zelfs na langere tijd een blijvende schade opleveren. Deze schade brengt weer verschillende klachten met zich mee. Denk aan incontinentie, obstipatie, problemen bij plassen of poepen, verzakkingen, pijn bij verschillende handelingen ook seksuele handelingen. Het is dus belangrijk dat je de druk aankan van de dagelijkse handelingen. Dit heet buikdrukregulatie. Niet meer doen dan je aankan. Luister dus goed naar je eigen lichaam want blijvende of tijdelijke schade zit niemand op te wachten.

Buikdruk en jouw dagelijks leven.

Nu ga je misschien al veel meer nadenken bij jou dagelijkse handelingen. Even je kleine optillen, boodschappen doen, klussen in de tuin en hoesten of lachen. Allemaal dood normale handelingen maar nu niet meer. Het is verstandig om eens stil te staan bij deze dagelijkse activiteiten. Hoe gaat het nu met deze informatie in jou achterhoofd? Doe je iets op een verkeerde manier? Adem je wel goed door naar je buik als je bijvoorbeeld iets inspannends gaat doen als iets optillen? Bepaal jou belasting op gevoel maar ga ook zeker met een therapeut of specialist in gesprek om jou belasting in kaart te brengen.

 

Probeer zo veel als mogelijk te lezen over buikdruk ik heb een hoop info voor je klaar staan. Als je daar nu niet helemaal uitkomt of je wilt het graag met iemand bespreken dan kan je daar ook een keer met een speciale bekkentherapeut over praten. Wees niet bang om aan de bel te trekken.


6 tips die jij zelf kan doen om een verzakking te voorkomen of de klachten tijdens een verzakking te verlichten.

 

Tip 1: Drinken en eten.

Voldoende drinken (1-2 liter) en vezelrijk (fruit, volkoren producten en licht bruin brood) eten. Een goede hoeveelheid vezels is voor een volwassenen rond de 30 a 40 gram. De meeste mensen halen maar 25 gram. Werk aan de winkel dus! Veel vezels en veel water drinken zorgen voor een goede ontlasting. De kans op verstoppingen zullen hierdoor afnemen. En een goed vezelrijk dieet heeft ook veel vocht nodig om tot een ideaal hoopje klei te komen. Obstipatie ontstaat namelijk veelal door te weinig drinken en te harde en droge poep. Ook laat je dan veel meer windjes. Wel grappig maar niet zo fijn. Harde ontlasting leidt ook tot harder werken om het eruit te krijgen. Veel persen kan weer allerlei klachten veroorzaken. Denk aan aambeien. Maar dit verhoogd ook enorm de buikdruk dus weer een verhoogde kans op verzakking, aantasting van je bekken, anus en weefsels.

 

Tip 2: Rustig eten en ook nog eens regelmatig.

Eet regelmatig maar ook vooral rustig. Kauw goed. Zo worden er meer voedingsstoffen opgenomen, je zit sneller vol en je lichaam hoeft minder grote stukken te verteren dus minder kans op obstipatie. Een goede regelmaat zorgt ook voor een goed verwerkingsproces. Eet 3 keer per dag op vaste tijden. Zo raakt je lichaam gewent. Ontbijten is vaak een eerste slachtoffer van gemakkelijkheid. Maar ontbijten is erg belangrijk. Dit activeert 's oochtends de darmen en maakt ze wakker uit een lange slaap.


Tip 3: Ademhalen via je buik.

Nee niet via je navel maar adem laag en niet via je borstkas maar via je buik. Het werkt niet alleen ontspannend. Het is ook heel goed voor je bloedsomloop en daarmee dus ook voor de darmen. Een beetje vers bloed is natuurlijk altijd lekker! Ook beweeg je met de buikademhaling de darmen een beetje. Hierdoor laat je de poep door de darmen dansen naar de juiste uitgang. Dit kneed de poep ook. Dus in een juiste vorm op weg naar de uitgang! 

 

Tip 4: Lichaamsbeweging.

Waarschijnlijk klinkt het je niet vreemd maar ook nu is lichaamsbeweging een gewenst punt. Zo houd je ook de bloedsomloop goed actief. Je zal merken dat je ook na het sporten wel naar de toilet kan gaan. Dus soms kan et al actief werken tegen een obstipatie. Een goede conditie zorgt ook voor je hele lichaam. Dus als jij in conditie bent is je bekkenbodem dat ook sneller.

 

Tip 5: Ontspanning.

Niet alleen bewegen is goed. Want ontspanning is ook erg belangrijk. Denk aan een goede houding zodat je je lichaam op de juiste manier belast. Met een goede lichaamshouding belast je het bekken ook positief. En zo kan je ook makkelijker die spiergroep aanspannen. Zo kan je de ontlasting beter binnen houden maar ook de verhoogde buikdruk goed opvangen. Als je goed rechtop zit kan je beter je spieren aanspannen dan dat je lui onderuit gaat zitten. Dit is met staan dan net zo. Goed rechtop staan helpt je veel meer dan hangen in je spieren en banden.

 

Tip 6: Toilethouding en Toiletgedrag.

Klinkt gek maar ook een toilethouding kan invloed hebben op eventuele schades. Ga goed rechtop zitten. Als je goed ontspannen rechtop zit kan de anus zich makkelijker openen. Ook bevinden de darmen zich zo in een ideale positie om zich te legen. Gezond toiletgedrag is ook niet te lang ophouden. Ga dus gewoon als je drang voelt. Want ook te vaak en te lang ophouden kan zorgen voor obstipatie. Harde ontlasting vraagt weer om harder persen en hard persen vraagt weer om een verhoogde buikdruk en een verhoogde buikdruk kan weer leiden tot een verzakking. Dus ontspan je beter met deze rechte houding en laat de darmen hun werk doen.

 

Samenvatting.

 

Een verzakking kan te maken met een langdurige te hoge buikdruk. Belast jij jezelf te veel of nog niet helemaal zo als het hoort? Denk dan eens aan jouw buikdruk. Adem tijdens verschillende handelingen goed door naar de buik. Leg desnoods je handen op je buik om daar goed naar toe te kunnen ademen.

Verder kan je denken aan de onderstaande 6 tips omtrent:

Tip 1: Drinken en eten.
Tip 2: Rustig eten en ook nog eens regelmatig.
Tip 3: Ademhalen via je buik.
Tip 4: Lichaamsbeweging.
Tip 5: Ontspanning.
Tip 6: Toilethouding en Toiletgedrag.

 

Neem bij een vermoeden van een verzakking altijd contact op met jou huisarts. Deze zal de verzakking beoordelen en jou doorverwijzen naar een specialist waar nodig. Een verzakking kan je op verschillende manieren herkennen zie voor de symptomen van een verzakking mijn andere artikel.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie klachten voorkomen of ga je werken aan jou herstel, want het is mogelijk! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Top 5 meest gelezen

9 Seksstandjes bij bekkenpijn of zelfs bekkeninstabiliteit
------------------------------------------------

Alles over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

13 Feiten en fabels over seks tijdens zwangerschap

------------------------------------------------

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

------------------------------------------------

Hebben mannen een bekken?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Andere lezen ook

Sporten en zwanger

------------------------------------------------

Fietsen met bekkeninstabiliteit

------------------------------------------------

Wat is de Bekkenbodem?

Rating: 5 sterren
1 stem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.