Hulp van specialisten bij een verzakking

Bij deze specialisten kan jij het beste terecht als jij last het van een verzakking.

Bij een verzakking of een verdenking op een verzakking is het belangrijk dat een specialist de klachten bekijkt. Geschikte specialisten bij een verzakking zijn de huisarts, gynaecoloog, urogynaecoloog of in een later stadium de bekkenfysiotherapeut. Belangrijk is dat bij een verdenking op een verzakking er meteen actie wordt ondernomen. Een verzakking kan namelijk in de loop van de tijd steeds meer problemen veroorzaken en ook verschillende organen kunnen nadelige gevolgen ondervinden van een verzakking. Er is veel te doen tegen een verzakking. Denk aan het versterken van de bekkenbodemspieren, een operatie of een ring plaatsing. Dit zijn allemaal geschikte opties om de verzakking tegen te gaan of zelfs te verhelpen. Neem contact op met een van de onderstaande specialisten om een verzakking snel te verhelpen.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Bij een verzakking of een idee van verzakking kan je zelf al een hoop doen. Denk bijvoorbeeld aan specifieke oefeningen of adviezen over het dagelijks functioneren. Maar het is ook zeker verstandig om ook even langs een professional te gaan. Want zelf kan je dit probleem niet in zijn geheel aanpakken. Door adviezen en oefeningen alleen kom je niet tot een volledig herstel. Wel geven deze adviezen en oefeningen jou een goede ondersteuning en zo verkleint jouw kans op het verder ontwikkelen van jouw problemen of bekkenklachten. In dit artikel zal ik je een aantal opties voorleggen. Dit zijn verschillende specialisten waarbij jij terecht kan als jij last hebt van een verzakking. 

 

Naast dit artikel kan ik je adviseren om eens een kijkje te nemen bij de rest van mijn adviezen en oefeningen als het gaat over een verzakking. Hopelijk ga je met deze informatie en tips wat zekerder jouw herstel tegemoet. Mocht je toch nog opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips en ook oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken. Ook kan je op de blauwe woorden klikken om meer informatie te kunnen inzien.

 

Wat is een verzakking?

Als je last denkt te hebben van een verzakking zal je met een hoop vragen zitten. Er zijn een hoop verschillende soorten orgaan verzakkingen. Ook kan jij last hebben van veel uit een lopende klachten. Als we het hebben over een verzakking dan praten we nagenoeg alleen maar over een verzakking van een of meerdere organen in het bekken. In het bekken vind jij de darmen, endeldarm, blaas, baarmoeder en vagina top. Al deze kunnen verzakken. Ook kan een verzakt orgaan zorgen voor een domino effect in jouw onderbuik. Als de blaas bijvoorbeeld zakt kan deze op jou darm drukken. De darm kan weer de baarmoeder irriteren etc. Zo kan je met 1 verzakking meerdere klachten ervaren van meerdere organen.

 

Oorzaken van een verzakking

Een verzakking kan verschillende oorzaken hebben. Laat ik de meest voorkomende oorzaken even voor je opsommen.

  • Een verslapping van de bekkenbodemspieren.
  • Een beschadiging in of rondom de bekkenbodemspieren of banden.
  • De overgang. De overgang zorgt voor minder oestrogeen aanmaak. Dit hormoon hield jouw bekkenbodemspieren en bekkenbanden stevig in en rondom het bekken. Dat neemt nu dus af.
  • Langdurige fysiek zware belastingen. Denk aan een fysiek beroep.
  • Overbelasting. Gewicht drukt op jouw bekkenbodemspieren. En dus verzwakking van de bekkenbanden en bekkenbodemspieren door overbelasting.
  • Een bevalling. En de misschien wel opgelopen schade. Ook kan de grote en zwaarte van jouw kind van invloed zijn op het ontwikkelen van een verzakking. Als jouw bekkenbanden en bekkenbodemspieren erg worden opgerekt kan er bijvoorbeeld schade ontstaan.
  • Erfelijke aanleg. Het kan een familie kwaal zijn.

 

Symptomen van een verzakking?

De klachten bij een verzakking zijn zeer uiteenlopend. Dit hangt erg van de ernst van jouw verzakking af. Maar ook of het verzakte orgaan andere organen beïnvloed. Ik heb even de meest voorkomende klachten voor je op gezocht.

De meest voorkomende klachten bij een verzakking:

  • Pijn of een wat zwaar of zeurderig gevoel in de onderkant van het bekken, bekkenbodemspieren of onderbuik.
  • Een terugkerende blaasontsteking.
  • Het slecht leeg kunnen plassen.
  • Pijn bij het vrijen of pijn tijdens de seks.
  • Aanhoudende zeurende pijn in onderrug of onderbuik.
  • Stress urine incontinentie.
  • Obstipatieklachten of een harde lastige stoelgang.
  • Het moeilijk goed kunnen poepen. Of niet goed leeg kunnen ontlasten.

 

Waar kan naartoe als jij last hebt van een verzakking?

Verzakkingsklachten zijn erg goed te behandelen. Er is altijd wel een geschikte optie voor jou. Toch kan je het moeilijk vinden om met jouw klachten naar een specialist te gaan. Maar voel je niet bezwaart of schaam je niet. 1 op de 4 vrouwen krijgt in haar leven te maken met een verzakking. De specialisten zijn verzakkingsklachten en problemen dus echt wel gewend.


Specialisten bij een verzakking 

Laten we samen eens kijken naar de verschillende specialisten die jou kunnen helpen als je een verzakking denkt te hebben.

 

De huisarts bij een verzakking

Mocht je opzoek zijn naar een goede specialist voor jouw verzakkingsprobleem denk eerst aan de huisarts. De huisarts zal een hoop vragen voor je hebben en kan even een onderzoek uitvoeren. Na een indruk te hebben opgedaan zal de huisarts een plan voor je hebben. De huisarts kan zelf al een eventuele ring of pessarium plaatsen om de verzakking te stoppen. Mocht hij of zij dat niet zelf kunnen is de gynaecoloog een goede stand-in.

 

Vaak is een doorverwijzing de volgende stap. Na de huisarts kan je worden verwezen naar een (uro)gynaecoloog of naar een bekkenfysiotherapeut, oefentherapeut of andere gespecialiseerde bekken therapeuten. Al deze specialisten barsten van de kennis en kunnen jou zeker verder helpen en adviseren. Je hebt gelukkig wel een aantal opties.

 

Een urogynaecoloog bij een verzakking

De urogynaecoloog is een gespecialiseerde gynaecoloog. Dit op het gebied van het bekken. Deze kan bij een verzakking ook kijken naar problemen met de urineweg bijvoorbeeld. Heb je bijvoorbeeld last van incontinentie of juist een verkramping? Ze kunnen je zeker helpen en adviseren. Deze werken soms ook in daarvoor opgezette centra. Speciaal gericht op bekkenklachten. Kijk maar eens op Google waar deze allemaal zitten. Misschien zit er wel zo een centra op de hoek en heb je 3 vliegen in 1 klap.

 

Een gynaecoloog bij een verzakking

Maar een gynaecoloog in het ziekenhuis is natuurlijk ook prima. Deze zijn kundig genoeg om jouw verzakking te beoordelen. Misschien ben jij met zo een ring al geholpen of zien ze meteen dat een operatie de enige optie is. Ze zullen je net zoals de therapeuten vertellen over buikdruk regulatie. Dit zal je na de eventuele operatie ook goed moeten oppakken.

 

De Bekkenfysiotherapeut of Bekkenoefentherapeut bij een verzakking

Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut is een echte expert van het bekken gebied. Deze stellen vragen, voeren een onderzoek uit en kunnen je oefeningen geven om de klachten te doen verminderen en wellicht ook af te nemen. Dit is puur op jou als persoon gericht. Dus hele specifieke en individuele zorg. Kijk goed naar een therapeut in de buurt en welke ook echt een specialisatie heeft. Dit is wel echt een must want zonder is de kennis en ervaring veel minder.

 

Je kan op YouTube ook filmpjes vinden over behandelingen en onderzoeken van een bekken therapeut.

 

Samenvatting.

Laten we even in het kort de belangrijkste punten samenvatten.

Als we het hebben over een verzakking dan praten we nagenoeg alleen maar over een verzakking van een of meerdere organen in het bekken. In het bekken vind jij de darmen, endeldarm, blaas, baarmoeder en vagina top. Al deze kunnen verzakken.

 

De meest voorkomende oorzaken van een verzakking:

  • Een verslapping van de bekkenbodemspieren.
  • Een beschadiging in of rondom de bekkenbodemspieren of banden.
  • De overgang. De overgang zorgt voor minder oestrogeen aanmaak. Dit hormoon hield jouw bekkenbodemspieren en bekkenbanden stevig in en rondom het bekken. Dat neemt nu dus af.
  • Langdurige fysiek zware belastingen. Denk aan een fysiek beroep.
  • Jou gewicht drukt op jouw bekkenbodemspieren.
  • En dus verzwakking van de bekkenbanden en bekkenbodemspieren.
  • Een bevalling. En de misschien wel opgelopen schade. Ook kan de grote en zwaarte van jouw kind van invloed zijn op het ontwikkelen van een verzakking. Als jouw bekkenbanden en vagina spieren erg worden opgerekt kan er bijvoorbeeld schade ontstaan.
  • Erfelijke aanleg. Het kan een familie kwaal zijn.

 

De meest voorkomende klachten en problemen bij een verzakking:

  • Pijn of een wat zwaar of zeurderig gevoel in de onderkant van het bekken, bekkenbodemspieren of onderbuik.
  • Een terugkerende blaasontsteking.
  • Het slecht leeg kunnen plassen.
  • Pijn bij het vrijen of pijn tijdens de seks.
  • Aanhoudende zeurende pijn in onderrug of onderbuik.
  • Stress urine incontinentie.
  • Obstipatieklachten of een harde lastige stoelgang.
  • Het moeilijk goed kunnen poepen. Of niet goed leeg kunnen ontlasten.

De volgende specialisten kan jij bezoeken om tot een goed herstel te komen:

  • De huisarts is altijd de ideale eerste stap.
  • De Gynaecoloog of Urogynaecoloog. De echte specialist die ook eventueel kunnen opereren.
  • De Bekkenfysiotherapeut of Bekkenoefentherapeut. Deze kunnen jou voorzien van vele oefeningen en adviezen oor tijdens en na jouw herstel.

 

Wees vooral gerust en voel je niet bezwaart hulp te zoeken er staan een hoop specialisten voor je paraat die jou van jou klachten en problemen kunnen af helpen. Zoek hulp en werk hard aan jouw herstel!

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.