Alles over bekkenklachten en bekkenpijn bij mannen

Mannen en bekkenklachten bekkenporblemen en erectie problemen

 Mannen hebben net als vrouwen een bekken. Het bekken is een samenstelling van botten waarover ieder mens en gewerveld dier bezit. Mannen kunnen dus ook bekkenklachten krijgen en bekkenpijn ervaren. Maar hoe zit dat? Mannen worden immers niet zwanger. Klopt. Heet het dan bij mannen ook Bekkeninstabiliteit? Nee dat niet. Het bekken van mannen word niet echt onstabiel zoals bij vrouwen door bijvoorbeeld de hormonen. Bekkenklachten en bekkenpijn zijn dus zeker niet altijd gerelateerd aan een zwangerschap. Tuurlijk is de grootste groep de zwangere vrouw als het gaat om bekkenklachten en bekkenpijn. Maar ook mannen kunnen klachten ervaren in of rondom het bekkengebied. Denk aan prostaatklachten, prostaatpijn, urine-incontinentie, erectieproblemen, obstipatie of ontlasting incontinentie. En dit zijn nog de meest voorkomende klachten er zijn er nog een hoop meer. In dit artikel zal ik samen met jou de meest voorkomende klachten doornemen. Ook heb ik wat handige tips en oefeningen voor je beschikbaar. Laten we ervoor gaan!

 

We gaan in dit artikel samen even dieper in op mannen en bekkenklachten. Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.

 

Korte uitleg over het bekken  

Ook bij mannen is het bekken een enorm belangrijk onderdeel in het lichaam. Zie het bekken maar als een brug tussen jou boven en onderlichaam. Een belangrijk onderdeel ook als je het hebt over bijvoorbeeld je houding. Ook is het bekken door de heupen een onderdeel waar ook veel beweging uit voort komt. Maar het bekken is ook een beschermer van vitale organen. Denk aan de darmen, baarmoeder, prostaat en de blaas bijvoorbeeld. Verder is er op het gebied van genot ook een belangrijke functie voor het bekken. Ook wel het huis van de penis en bij vrouwen van de vagina genoemd. Een hoop interessants dus.

 

Het bekken is grotendeels een verzameling van meerdere botten en is opgebouwd uit drie delen. Linker deel, rechter deel en de achterkant ook wel bekend als het heiligbeen. Deze zitten aan elkaar vast doormiddel van gewrichten en banden. Denk bijvoorbeeld aan het wat bekendere SI-gewricht. Dit zijn 2 gewrichten links en rechts aan de achterkant. Deze kan je herkennen en zien aan de kuiltjes op de onderrug.

 

Naast het Si-gewricht is er ook het schaambeen aanwezig. Ook dit is een gewricht in het bekken. Nu is het een ander soort gewricht als de bewegelijkheid van bijvoorbeeld je knie. Ze liggen grotendeels vast in elkaar door de bekkenbanden en de bekkenbodemspieren. En er is maar een lichte beweging mogelijk. En als er te veel beweging komt doen de bekkenbanden en bekkenbodemspieren er alles aan om zo hard als mogelijk de bekken strak bij elkaar te houden. Hierdoor kan je veel spanningen ervaren in jouw bekken.

 

Het bekken bestaat dus uit verschillende botten en gewrichten. Het heiligbeen, staartbeen, darmbeenderen, SI gewrichten en het schaambeen. Enorm veel dus. Alle botten liggen een soort van los van elkaar. Maar vast aan elkaar door verschillende bekkenbanden. Deze bekkenbanden zitten strak om de bekken heen alsof je een doek strak trekt om jouw heupen. Deze bekkenbanden en ook de bekkenbodemspieren houden de hele boel bij elkaar. Mocht er een disbalans of beschadiging komen aan de bekkenbanden kan er te veel speling komen in het bekken. Dit noem je ook wel bekkeninstabiliteit. Vaak gebruiken we dit woord bij vrouwen in of na de zwangerschap. Hun bekkenbanden worden door de hormonen ruimer. Maar bij mannen kan er ook bekkeninstabiliteit op spelen als jouw bekkenbanden niet meer zo strak staan.

Wil je meer informatie over het bekken en de werking van het bekken? Lees dan mijn artikel en klik op de blauwe woorden..

 

Mannen met bekkenklachten of bekkenpijn

Iedereen heeft een bekken. Dus ook mannen. Het enige verschil tussen het bekken en de organen die in het bekken liggen zijn de geslachtsorganen. De prostaat vervangt de baarmoeder en de penis de vagina. Verder werkt alles na genoeg het zelfde. Je kan op mijn site veel vinden omtrent tips en adviezen over bekkenklachten. Vanzelfsprekend zijn de meeste artikelen gericht op vrouwen. Dit is nou eenmaal de grootste groep die rondloopt met bekkenklachten, bekkenpijn en ook bekkeninstabiliteit. Maar laat dat je niet afschrikken. Ook jij als man kan wat aan die artikelen hebben. Vervang de vagina met de penis en je kan zo door lezen. Wel hebben mannen niet echt last van bekkeninstabiliteit. Maar de oefeningen en tips die ik aan vrouwen geef kunnen ook grotendeels door mannen gebruikt worden. Lees dus een beetje over de vagina’s heen!

 

Laten we een aantal veelvoorkomende bekkenklachten bij mannen opsommen.

 

Bekkenklachten bij mannen 1: Mannen met prostaatklachten

Nu kan een man op verschillende manieren last krijgen van het bekken. Dit kan door middel van een operatie, beschadiging of een trauma, aandoening maar ook door ziekte. De grootste probleem veroorzaker als het gaat om bekkenklachten bij mannen is de prostaat. De prostaat veroorzaakt vaak problemen waardoor jij bekkenpijn krijgt of oploopt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door een prostaat operatie jij beschadiging oploopt aan je plasbuis. Bij een prostaat verwijdering zal de plasbuis opnieuw aan elkaar moeten worden gezet. Hier kan je nog wel eens problemen bij onder vinden. Dit heeft namelijk tijd en herstel nodig om weer goed te kunnen functioneren. Ook voor jouw bekkenbodemspieren in en rondom het bekken, die bijvoorbeeld zorgen voor continentie, is het weer even wennen. Alles voelt nu anders aan. Het is aan te raden om dan rustig te gaan beginnen met versterkende oefeningen van de bekkenbodemspieren. Ik heb wat oefeningen verzameld die jou goed op weg kunnen helpen. Prostaatpijn of prostaatklachten gaan dus vaak samen met urine incontinentie. Er zijn ook zeker andere prostaat kwalen die jouw dagelijkse handelingen kunnen beïnvloeden.

 

Bekkenklachten bij mannen 2: Mannen met een erectiestoornis

Denk ook aan erectie problemen als jouw bekkenbodemspieren veel te gespannen staan. Een erectie ontstaat als je brein opwinding ervaart. Je lichaam pompt dan bloed naar de zwellichamen in de penis. Maar als de bekkenbodemspieren te strak zijn en het bloed er niet goed door heen stroomt kan je problemen krijgen met het krijgen of vast houden van een erectie. Het leren ontspannen van jouw bekkenbodemspieren is dan aan te raden. Ik heb wat oefeningen in mijn oefen programma voor je.

 

Bekkenklachten bij mannen 3: Mannen met obstipatie

Verder kan een overspannen en te gespannen bekkenbodemspiergroep zorgen voor bijvoorbeeld obstipatie. Je kan de anus niet goed ontspannen als je wilt gaan poepen. En je kan niet alleen urine-incontinentie ervaren als je het niet vast kan houden, maar ook zeker als jou spieren te gespannen zijn. Je kan dan niet goed uitplassen en de blaas loopt vol. Ook kan de blaas dan overstromen en op ongewenste momenten urine los laten. Ook hier zijn ontspanningsoefeningen jou redding.

 

Ik heb meerder artikelen geschreven over problemen als obstipatie, ontlastingsincontinentie en urine-incontinentie. Neem daar eens een kijkje. Deze problemen en oplossingen zijn voor mannen en vrouwen het zelfde.

 

Symptomen van bekkenklachten bij mannen

Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit en bekkenpijn gaan gepaard met lage rug klachten, klachten en pijn in de liezen, pijn in en rondom je stuitje, buik klachten en zelfs uitstralingen naar de benen. Je zal merken dat de klachten ontstaan met moeizaam kunnen bewegen. Mocht je bijvoorbeeld zwaarder werk doen zal je ook meer klachten hebben. Denk aan lang staan, lang zitten en bijvoorbeeld zwaar tillen. Er zijn een aantal veel voorkomende bekkenklachten bij mannen.

 

9 meest voorkomende bekkenklachten bij mannen: 

  1. Plas en dus urine klachten. Incontinentie of niet goed kunnen uitplassen.
  2. Ontlastingsklachten. Incontinentie of obstipatie.
  3. Verzakkingsklachten.
  4. Chronische bekkenpijn syndroom.
  5. Bekken instabiliteit.
  6. Seks klachten bij mannen. Erectieproblemen bijvoorbeeld.
  7. Klachten en pijn aan het stuitje.
  8. Vooraf of na een operatie. Denk aan een verzakking, sterilisatie, maar ook na een prostaat operatie.
  9. Terug komende blaas klachten. Denk aan ontstekingen.

 

In mijn speciaal geschreven mannen met bekkenklachten artikel ga ik heel specifiek in op deze bekkenklachten en wat jij kan doen. 

 

8 Oorzaken van bekkenklachten bij mannen

Je hoort toch niet vaak dat mannen last hebben van hun beken of de bekkenbodem. Maar ook mannen kunnen bekkenklachten en bekkenpijn hebben. Je hoeft geen zwangerschap achter de rug te hebben om bekkenklachten te krijgen.

 

8 oorzaken van bekkenbodem klachten bij mannen: 

  1. Te soepele gewrichten. Hierdoor ben je te bewegelijk en raken de bekkenbanden en pezen geïrriteerd. Denk aan hypermobiliteit bijvoorbeeld.
  2. Overbelasting. Bij zware werkzaamheden loopt de druk op de bekkenbodem op. Houd maar eens je adem in als je iets optilt je voelt de druk op onderbuik oplopen. Als dit overmatig is gebeurt raakt de bekkenbodem overbelast en te gespannen. Ontspannen is nu moeilijk of niet mogelijk.
  3. Verkeerd gebruik van je bekkenbodemspieren. Hoe zit jij? Leun je op 1 kant of loop je misschien wel heel afwijkend? Hoe gebruik je jouw bekken? Allemaal goede vragen om eens bij stil te staan.
  4. Zit er een zenuw bekneld? Is er een zenuw geïrriteerd? Vaak na een val of ongeluk is dit een goede kans deze zenuw pijn te ontwikkelen.
  5. Na een trauma, zeg een val bijvoorbeeld. Heb je een ongeluk gehad en daarmee bekkenbodemspieren of bekkenbotten beschadigd? Dan is het goed mogelijk dat dit jouw prostaatpijn of bekkenpijn veroorzaakt.
  6. Na een operatie. Pijn na een operatie wil je natuurlijk niet graag maar is goed mogelijk. Denk aan de zwellingen van een net geopereerd bekken gebied. Soms komen er dan spieren of zenuwen bekneld die bekkenpijn afgeven.
  7. Aandoening van de blaas. Hierdoor kan het zijn dat de bekkenbodemspieren om de blaas niet goed functioneren. Urine incontinentie of juist het moeilijk kunnen plassen zijn dan vaak de symptomen.
  8. Verkeerd WC gedrag. Pers je altijd hard. En heb je een verkeerde houding op de WC. Dan kan je een overbelast bekken gebied hebben. Of juist een verslapt bekkenbodem gebied. Lees alles hier over jouw toiletgedrag en hou je dat moet aanpassen.


Al deze oorzaken kunnen duiden op een erg gespannen bekkenbodem gebied. Een over actief bekkenbodem gebied. Je moet dit gaan leren ontspannen. Want even ontspannen of in bad gaan zitten is makkelijker gezegd dan gedaan.

 

 

De oplossing voor bekkenklachten en bekkenpijn bij mannen

Veelal lopen mannen tegen een overbelast bekken aan. Het gebied is overbelast en overactief. Dit houdt in dat de spieren te strak staan en je niet goed kan ontspannen. Vaak gaat dit gepaard met klachten als obstipatie, erectie problemen of overloop incontinentie (urge-incontinentie).

De echte oplossing ligt in het weten waar de bekkenklachten vandaan komen. Wat is de oorzaak van jouw bekkenklachten? Als je dat weet kan je aan de slag met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen bij een te gespannen bekkenbodem.

 

Het is soms al heel lastig om je bekkenbodem te vinden laat staan ontspannen. Weet je überhaupt wel dat je een bekkenbodem hebt? Ik heb op deze site aardig wat artikelen staan die jou kunnen helpen en hopelijk wat meer inzicht kunnen geven ook kan je oefeningen vinden om jou te helpen bij jou specifieke klacht. Ontspanningsoefeningen zijn dat voor jou het aller belangrijkst. Ook is het goed om te weten of jij wel op de meest efficiënte manier naar de WC gaat. Ik heb daarom ook tips over het ideale toiletbezoek verzameld. Lees alles gerust eens door.

 

De specialisten voor bekkenklachten bij mannen

Tuurlijk heb ik enorm veel informatie voor je verzameld. Toch zou het nog steeds kunnen dat je hier niet genoeg aan hebt. Of wil je liever een op een met iemand aan de slag. Zoek dan de juiste specialist bij jouw probleem. Ik heb ze in mijn speciaal geschreven mannen met bekkenklachten artikel voor je opgesomd. Zo kun je makkelijk zien bij welke bekkenklachten je welke specialist nodig hebt. Maar mocht dit nog steeds lastig zijn denk dan eens in eerste instantie aan een huisarts. Maar ook een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Dit zijn alle specialisten die jou graag willen helpen en jou van veel antwoorden en informatie kunnen voorzien.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.