Home » Artikelen » Bekkenklachten » Bekkenklachten » Dit kan je verwachten bij Bekkenfysiotherapie en Bekkenoefentherapie.

Dit kan je verwachten bij Bekkenfysiotherapie en Bekkenoefentherapie.

Bekkenoefentherapeut, bekkenfysiotherapeut bekkentherapeut

Bij alle bekkentherapeuten kan je eigenlijk een beetje het zelfde verwachten. Ze zullen dit zelf niet zo fijn vinden om te horen, maar toch is het zo. Of het nu gaat over een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een ander soort bekkentherapeut. Alle bekkentherapeuten richten zich op het behandelen van jou klachten rondom je bekken. Ook kan het preventief advies zijn. Bij het bekken gebied klachten moet je denken aan je lage rug pijn, buik pijn, onderbuik klachten en bekkenbodem klachten. Ook gaat het zeker niet alleen om zwangere vrouwen of vrouwen die bevallen zijn. Ook mannen en kinderen kunnen bekkenklachten hebben.

 

In deze blog zal ik je alles proberen te vertellen over deze bekken specialisten. Ik kwam veel benamingen tegen maar wie doet nu wat? En bij wie ben je bij het juiste adres? Zie dit als een soort behulpzame informatie handleiding. Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat!  Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.

Veel plezier!

Wat maakt een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zo speciaal?

 

Een bekkentherapeut als een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut is een volledig erkende specialisatie. Deze therapeuten zijn dan ook echte specialisten. Om deze titel te krijgen moeten de therapeuten zich 3 jaar lang wederom op de studieboeken storten. Dus dit zijn de ideale hulpverleners als jij bekken klachten hebt. Na het behalen van deze titel mag de bekkentherapeut bijvoorbeeld inwendig onderzoek doen. Ook hebben ze allerlei apparatuur om jou bekkenbodem kracht te trainen of te meten. En deze bekken therapie wordt ook vergoed door jou zorgverzekeraar. De aantal behandelingen hangt wel af van jou aanvullende verzekering.

 

Het klinkt misschien niet zo fantastisch maar soms is inwendig onderzoek noodzakelijk om jou problemen vast te stellen. Je mag natuurlijk altijd weigeren. Met een inwendig onderzoek kan bijvoorbeeld de spierkracht worden gemeten van de bekkenspieren. Verder zijn er mogelijkheden om apparatuur te gebruiken. Denk hierbij aan een ballontraining, myofeedback en elektrosimulatie.

Je kan altijd zelf binnen stappen bij een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Ook kan je eerst even naar de huisarts gaan om jouw klachten te bespreken. Vanuit de huisarts is misschien eerst een verwijzing naar een uroloog, gynaecoloog of seksuoloog op zijn plaats. Vanuit een gespecialiseerd arts kan je altijd naar een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut worden door verwezen.

 

Onderzoeken die je bij een bekkentherapeut, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan verwachten.

 

Mocht je zijn doorverwezen zal je al aardig wat onderzoeken hebben ondergaan. Ook de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal je onderzoeken. Geef vooral zelf aan wat je wel of niet prettig vind. Dit is wel echt nodig omdat een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut vaak zelf ook over een behoorlijke deskundigheid beschikt. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan dus tot nieuwe ontdekkingen komen. Maar je zal niet meteen bij het eerste contact onderzocht worden. Tijdens de eerste afspraak zal het vooral bestaan uit een kennismaking gesprek. Niet zomaar een gesprek. Hier zal je veel vragen moeten beantwoorden om voor de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut een goed beeld te schetsen. Veel vragen zullen gaan over jouw klachten. Denk aan incontinentie klachten bijvoorbeeld. Het bijhouden van een plas dagboek zal dan ook aangeraden worden. Ik kan je dan ook aanraden om een plas dagboek al eerder bij te houden. Desnoods een week voordat je naar de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut gaat. Ik zeg een plasdagboek maar het kan natuurlijk ook een ontlasting dagboek zijn.

Bij de tweede afspraak zal de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut een goed beeld hebben van jou klachten. Toch zal er nu verder lichamelijk onderzoek plaats vinden. Je zal verschillende handelingen moeten verrichten. Ook kan er inwendig onderzoek worden gedaan als je dit zelf geen probleem vind. Dit zal de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut een nog beter beeld krijgen van jou klachten. De therapeut zal een behandelplan opstellen. Hierin zal duidelijk vermeld staan wat er voor jouw herstel nodig zal zijn.

 

Maar een inwendig onderzoek. Wat betekend dat? En wat houdt dat in?

 

Dit is afhankelijk van jouw specifieke klachten. Een inwendig onderzoek kan zowel anaal als vaginaal worden uitgevoerd. Anaal gebeurt vooral bij klachten als ontlastingsverlies of het lastig vast houden van scheten en windjes. Anaal is bij mannen vaak de enige opening die kan worden onderzocht. Vast een hele schok. Bij de vrouwen is dit dus ook vaginaal mogelijk. Dit word wel eens gedaan als er urine incontinentie klachten zijn, seksuele klachten of eventuele verzakkingsklachten aanwezig zijn. Een inwendig onderzoek kan gepaard gaan met een myofeedback onderzoek.

 

Een inwendig vaginaal of anaal onderzoek wordt uitgevoerd om de bekkenbodemspieren te testen in de bekken. Dit om vast te stellen of jou bekkenbodemspieren te strak en dus te sterk of overactief zijn. Of dat jou bekkenbodemspieren juist te slap zijn en dus te passief.


Wat kan je verwachten bij een Vaginaal inwendig onderzoek?

 

Een vaginaal inwendig onderzoek zal bij een liggende of half zittende houding worden uitgevoerd. De bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal in eerste instantie bij het inwendige onderzoek vragen om de vaginale spieren aan te spannen en ook weer te ontspannen. Verder zal er gevraagd worden om wat onverwachte bewegingen toe te passen denk aan lachen, hoesten en kuchen. Ook zal er geperst moeten worden. Zo kan de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut goed voelen wat de reacties van de bekkenbodemspieren zijn. Dit zijn tevens bewegingen of handelingen die de buikdruk verhogen. De buikdruk moet goed worden opgevangen door de bekkenbodem. Als dit niet zo is heb je kans dat een verhoogde buikdruk extra druk geeft op bijvoorbeeld de blaas. En als de bekkenbodemspieren deze extra druk niet kan opvangen, kan je dus urine incontinentie ervaren.

Ook zal de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut de schaamlippen inspecteren en voelen over er wat littekenvorming aanwezig is. De vagina opening word verder onderzocht en de spieren dus getest. Verder is het belangrijk om te voelen of de vagina gespannen is of juist ontspannen. Voel goed mee of er ook geen pijn ervaring is. Geef ook goed aan of het pijnlijk is.


Wat kan je verwachten bij een inwendig Anaal onderzoek?

 

Dit is een onderzoek waarbij je ontspannen op je zij kan gaan liggen. Ruglig kan ook maar op je zij is toch wat lekkerder. De billen moeten wel iets gespreid worden. Dit kan de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zelf doen maar je kan ook gevraagd worden om de therapeut een letterlijk handje te helpen. Ook hier zal de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut eerst observeren en jou vooral vragen de anus te ontspannen en juist weer aan te spannen. Daarna zal het voelen beginnen. Eerst word de anus en de kringspier bekeken en daarna aangeraakt. Een inwendige onderzoek volgt. De anus, kringspieren en diepere lagen in de anus en bekkenbodem zullen onderzocht worden. Terwijl de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut de anus onderzoekt zal gevraagd worden om je anus aan te spannen en weer te ontspannen. Geef het aan als het pijn doet. Dan zal de therapeut ook stoppen.

 

Tijdens het voelen zal de therapeut een goede indruk krijgen van de kracht van de sluitspieren. Je zal ook meerdere malen gevraagd worden om op verschillende manieren de anus aan te spannen. Hierdoor word het vrij snel duidelijk wat de problematiek exact is.

In principe zijn de anale en vagina onderzoeken pijn vrij. Maar geef het meteen aan als het toch wel pijnlijk is. De bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut zal je door het gehele onderzoek begeleiden. En een inwendig onderzoek met de hand is niet het enige middel. Ook een ballon onderzoek of myofeedback onderzoek. Dus het kan een eerste stap in de onderzoeksfase zijn.

 

Wat kan je verwachten bij een behandeling door een bekkenfysiotherapie of bekkenoefentherapie behandeling?

 

Alles uiteindelijk alle onderzoeken achter de rug zijn zal er een behandelplan worden opgesteld. Dit plan word helemaal afgesteld op jouw klachten. En vooral op wat je weer zou willen kunnen. Er kan nu eindelijk worden gestart met de behandeling.

Een gedeelte van een behandeling zal altijd uit uitleg bestaan. Dit kan gaan over verdere informatie over jou klacht, het functioneren en betekenis van het bekken, jouw toiletgedrag, hygiëne, voeding, drink patronen, de algehele belasting en de belastbaarheid. Die belasting en belastbaarheid heeft voornamelijk te maken met het inplannen van rust en het nemen van rust na een inspanning.

 

Bij een bekken behandeling staan de volgende punten centraal:

  • Aan en ontspannen van de bekkenbodemspieren en ook andere spieren in en rondom het bekken.
  • Het trainen en leren beheersen van de spieren in en rondom het bekken, bekkenbodem, rug en buik.
  • Stabiliseren en leren bewegen met de geleerde informatie over het bekken.
  • Geleerde oefeningen en adviezen toepassen in dagelijks leven. Hierin zullen dagelijkse bewegingen worden na gebootst om te kijken hoe jij omgaat met de adviezen tijdens handelingen die vaak terug komen. Denk aan bukken, tillen, opstaan en gaan zitten. Dit zijn namelijk bewegingen die belastend zijn voor jou bekken.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.