Home » Artikelen » Bekkenklachten » Bekkenklachten » Dit is de anale en rectale ballon. Het hulp instrument bij verzwakte bekken spieren

Dit is de anale en rectale ballon. Het hulp instrument bij verzwakte bekken spieren

Anale rectale ballon bekkenklachten

De rectale oefenballon word ingezet om dus mee te oefenen. Maar bij een ballon denk je vaak aan een feestje. Toch hang je deze ballon niet aan een slinger. Deze ballon word gebruikt om het gevoel en vooral de herkenning in en rond de anus en endeldarm te verbeteren. Dus heb jij bekkenpijn, bekken klachten of bekken instabiliteit, waardoor je verzwakte bekkenbodemspieren of juist te strakke bekkenbodemspieren hebt, dan is dit wellicht een instrument om jou te helpen. Pijnloos maar misschien wel wat ongemakkelijk. Ik heb zo veel als mogelijk informatie voor je verzameld en samengevat in dit artikel. Hopelijk gaat dit jou helpen bij de vragen die bij jou op komen.

 

De anale ballon is een bekken hulp instrument die wordt ingezet als jouw kringspier of bekken spieren verzwakt zijn. Door deze verzwakking kan je met een aantal klachten rond lopen. De ballon word vooral ingezet als je last hebt van klachten als:

 • Ontlasting incontinentie, ontlasting verlies en alle problemen daarbij.
 • Obstipatie en dus verstopping en het niet laten indalen van de poep.

 

Dit zijn dus de klachten ter gevolgen van een dis functioneren van de bekken en kringspier. Je hebt bij een verzwakking meer last van ontlasting incontinentie. En op het moment dat te spieren te strak staan en je moeilijk kan ontspannen, zal je meet last hebben van obstipatie klachten.

 

Vooraf aan de behandeling van een anale en rectale ballon.

 

Voordat je bij een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of andere bekkentherapeut terecht komt, die gebruik maakt van de anale ballon is het verstandig om eerst eens naar de huisarts te gaan. Mocht je last hebben van incontinentie klachten of obstipatie klachten dan is een bezoek aan een specialist aan te raden. Denk hierbij aan een huisarts, gynaecoloog of uroloog. Deze kunnen jou vervolgens door verwijzen naar een bij passende therapeut. Laat dus eerst jouw klachten beoordelen door een specialist voordat je naar een therapeut gaat.

Mocht je eenmaal bij een bekkentherapeut onder behandeling zijn en de anale ballon is jou volgende behandeling, maak je dan vooral niet druk. Je hoeft je niet voor te bereiden. Wel is het voor jezelf fijn als je weet dat jou persoonlijke hygiëne op pijl is. Douche even lekker van te voren en zorg dat je al naar de wc bent geweest. Niet noodzakelijk maar voor je zelf wel fijn.

 

De anale ballon behandeling. Hoe ziet die eruit?

 

Bij het inbrengen van de anale ballon is de ballon nog niet opgeblazen. Hij word dus slap en op een slangetje ingebracht. Niet heel erg onprettig. Deze slang word een aantal centimeter ingebracht in de endeldarm. Het ballonnetje word dan langzaam opgeblazen. Het ballonnetje loopt langzaam vol met water of lucht. Dit geeft in je darm het zelfde gevoel alsof je een volle darm hebt.

Als je last hebt van incontinentie klachten en dus ontlastingsverlies dan zal je met de ballon gaan trainen op het vast houden van jou ontlasting bij een gevoel van aandrang. Je zal hierop flink gaan trainen. Je zal merken dat je steeds beter je ontlasting binnen en dus vast kan houden. Je ontlasting verlies zal dus afnemen. Je kringspier en omliggende bekkenspieren zullen steeds sterker worden. Het is net als het trainen van je armspieren. Hoe meer je traint des te meer je kan optillen en hoe sterker je word. Bij je bekkenspieren en kringspier is dat net zo. Hoe sterker je wordt des te meer controle je hebt en des te beter jij de ontlasting kan vast houden.

 

Een rectale oefenballon is een belangrijk instrument. Ook als jou beoordeling van een aandrang gevoel niet verstoord is. Je traint dus ook echt om de ontlasting vast te houden.

 

Als je last hebt van obstipatie en last hebt om je ontlasting aandrang gevoel te herkennen kan deze ballon ook ideaal zijn. Het herkennen dat de endeldarm vol zit word nu getraind en dit zal je steeds beter afgaan. Als je last hebt van obstipatie klachten kan je ook op een verkeerde manier persen. Want vaak persen mensen met obstipatie klachten te hard en op een verkeerde manier. Dit is dus ook een goede manier om jou manier van persen te bekijken en te her oefenen.

 

Geschikte Bekkentherapeuten bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut bij een anale ballon behandeling.

 

Wel moet je goed kijken bij wat voor soort bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut je onder behandeling bent. Er zijn namelijk maar een aantal therapeuten die deze behandeling mogen uitvoeren. Voor deze behandeling heb je dan ook een verwijzing nodig van jou huisarts of specialist. Het is belangrijk dat de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut een geregisterd therapeut is.

 

Verdere tips bij een rectale en anale ballon behandeling

 

Maar een ballon training is niet altijd alleen effectief. Het is belangrijk dat je ook adviezen ontvangt over:

 • Je voedingspatroon en drinkpatroon.
  • Dit heeft direct invloed op jou ontlasting. Vooral bij obstipatie is het vocht gehalte belangrijk in de darmen.
 • Toiletgedrag en dus jou toiletgewoontes.
  • Kijk eens bij mijn toilet. Het is belangrijk dat je bijvoorbeeld niet veel kracht zet. Ook heb ik veel tips verzameld hoe je ontlasting kan opwekken of juist kan vast houden.
 • Ontspanningsoefeningen voor de anus, sluitspier of bekkenbodem.
  • Mocht je een te strakke bekkenbodem spiergroep hebben dan is ontspanning jou belangrijkste doel. Kijk dan eens bij mijn ontspanningsoefeningen en tips.
 • Kracht oefeningen voor de anus, sluitspier of bekkenbodem.
  • Je kan ook zelf spier versterkende oefeningen uitvoeren als het gaat om de anus of bekkenbodemspieren. Neem eens een kijkje of dat jou kan helpen. Ook bij gezonde mensen is het raadzaam deze oefeningen te doen. Dit voorkomt toekomstige klachten.
 • Oefeningen kunnen toepassen in het dagelijks leven.
  • Het is belangrijk om na te denken over dagelijkse handelingen. Span bijvoorbeeld wat spieren aan als je gaat opstaan of juist zitten. Zo voorkom je ontlasting ontsnappingen. Neem eens een kijkje bij mijn dagelijkse tips.

 

Verder is het verliezen van ontlasting een nare kwaal. Je zal je kunnen gaan schamen en je onttrekken van sociale en sportieve activiteiten. We moeten voorkomen dat je in een isolement terecht gaat komen. Het is enorm belangrijk om je goed te kunnen blijven voelen ook buiten huis.

 

Hier zijn zeker opties voor. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een anaal tampon. Deze kan je op verwijzing krijgen bij een huisarts. Je kan na een bezoek bij een huisarts op gesprek kunnen gaan bij een continentieverpleegkundige. Deze continentieverpleegkundige kan jou voorzien van allerlei adviezen. Zoek hulp en er is ook zeker veel goede hulp beschikbaar. Voorkom dat je niet meer het huis uit durft of gaat. Het zou dood zonde zijn. Er is altijd iemand die jou kan helpen!

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

 

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips ook en oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.