Hulp bij de seks met bekkenklachten en bekkeninstabiliteit

Verschillende specialisten kunnen helpen bij pijn tijdens de seks. Een seksuoloog, huisarts, psycholoog, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kunnen allemaal wat betekenen bij pijn tijdens de seks. Pijn tijdens de seks kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak voor de pijn tijdens het vrijen kan lichamelijk zijn maar ook geestelijk. De verschillende oorzaken vragen dan ook om verschillende specialisten. Kom er achter wat jouw oorzaak is en bepaal de beste specialist voor jouw pijn tijdens de seks.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Een bekkenbodem aandoeningen is vaak de oorzaak van de pijn tijdens de seks. Maar ook kan een verzakking aan het licht komen. In deze behulpzame blog zal ik jou wat meer vertellen. Ik ben namelijk zelf opzoek gegaan naar wat antwoorden. Het gaat er vooral om dat je weet wat je kan verwachten bij welke specialist als jij opzoek bent naar een oplossing voor jouw pijn tijdens de seks. Er zijn een hoop specialisten en dit zijn mensen die jou vast graag willen helpen maar je wilt ook niet steeds je verhaal opnieuw vertellen. Laten we het eerst een beetje uitsplitsen voor we bij de kern komen.

 

Hulp bij pijn tijdens de seks

Er zijn een aantal opties als je pijn ervaart tijdens de seks. Je kan er ook al een tijdje mee rond lopen en misschien ben je wel van mening dat het hoort. Dit is absoluut niet waar. Pijn tijdens de seks hoort niet. Je moet dus wel echt hulp zoeken. En onthoud je bent niet de eerste die dit ervaart en met een hoop vragen zit. Als je deze bekkenklachten ervaart zoek dan hulp. Dit kan bij een huisarts, gynaecoloog, psycholoog, seksuoloog, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Je gaat vaak naar de huisarts om eerst over de klacht te praten om vervolgens naar de juiste behandelaar door gestuurd te worden. Als je een goede band hebt met je huisarts is het voor jou waarschijnlijk geen probleem om jouw seks probleem aan te kaarten. Mocht je hier wel problemen mee hebben kan je ook direct door naar een seksuoloog, bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut dit zijn specialisten die vragen of klachten op het gebied van seks zijn gewend. Niks is te gek. En onthoud het kan vooral altijd nog gekker 😉.

 

Laten we alle specialisten even na lopen om vervolgens een goed beeld van ze te krijgen.

 

De Huisarts bij pijn tijdens de seks

Praten met jouw huisarts is vaak de eerste stap. De huisarts zal een aantal vragen stellen om er achter te kunnen komen wat jou klachten zijn en welke specialist jou het beste kan helpen. Waarschijnlijk krijg je dus een geschikte doorverwijzing mee. Mocht de huisarts het idee hebben dat de oorzaken van jouw pijn tijdens de seks lichamelijk zijn kan er een lichamelijk onderzoek plaats vinden. Een onderzoek van de bekkenbodemspieren is dan op zijn plaatst. Dit is een onderzoek van de spieren in en rondom de vagina bijvoorbeeld. Mocht de huisarts het idee hebben dat het een psychisch probleem is zal er een doorverwijzing worden aangeraden. Je kan ook een lichamelijk en psychisch probleem hebben op het gebied van seks. Het een heeft vaak effect op het ander. Mocht je bijvoorbeeld door een trauma bang zijn voor lichamelijk contact dan zullen ook je spieren verkrampt en erg gespannen zijn. Met je huisarts praten over een seksueel trauma is niet het aller fijnst. Maar onthoud je bent (helaas) niet de enige en al zeker niet de eerste. Het blijkt dat ongeveer 40% van de vrouwen wel eens een nare seksuele ervaring mee maakt en daarmee ook nog eens een trauma oploopt. Een seksuoloog of psycholoog kan jou heel goed helpen.

 

De Psycholoog bij pijn tijdens de seks

Praten helpt. Vandaar dat psychlogen ook zo succesvol zijn. Praten is een van de wegen naar jouw herstel als jouw oorzaak van de pijn tijdens de seks psychisch is. De huisarts zal jou dan ook naar een psycholoog doorverwijzen bij een opgelopen seksueel trauma. Hier kan jij je hart luchten en vertellen wat jou nu belemmerd. Een gesprek is altijd vertrouwelijk dus wees niet bang dat andere te weten komen wat jij verteld. Mocht je, je goed voelen na deze gesprekken maar nog wel wat lichamelijke klachten hebben dan is een afspraak bij een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut op zijn plaats. Maar een geestelijk probleem gaat eerst even voor. Je kan niet aan je lichaam werken als je geest geen rust heeft. Praat dus eerst met een psycholoog om vervolgens de vervolg stap te kunnen zetten.

 

De Gynaecoloog bij pijn tijdens de seks

Een gynaecoloog komt bij aantoonbare lichamelijke gebreken goed van pas. Mocht er bijvoorbeeld bij het onderzoek van de huisarts er een lichamelijke oorzaak van jou pijn tijdens het vrijen naar boven komen kan de gynaecoloog jou goed helpen. Denk bijvoorbeeld aan een orgaan verzakking door een verzwakte bekkenbodem. Je zal als je last hebt van een verzakking niet zo zeer een nauwe vagina voelen maar meer een obstakel in de weg bij het naar binnen treden van de vagina.

 

De Seksuoloog bij pijn tijdens de seks

Seksuologen zijn veelal doorgestudeerde huisartsen, bekkenbodemtherapeuten of psychologen. Mensen die dus weten waar ze het over hebben. Hier kan je alle aspecten van jouw problemen bespreken zowel lichamelijk als geestelijk. Een mooie combinatie naast een andere specialist. De lijst word zo misschien wel erg lang aan hulpverleners maar neem jouw bekkenklachten serieus. Je wilt je leven niet aanpassen op de bekkenklachten maar er juist van af komen toch? Een seksuoloog kan jou helpen bij al jouw vragen over de seks. Ook zal de seksuoloog veel tips kunnen geven over de oplossing voor jouw pijn tijdens de seks. Een hele goede behandelaar dus. Je kan misschien beter met een seksuoloog praten dan met een psycholoog als jouw psychische problemen niet te groot zijn. Mocht je last hebben bij het verwerken van een trauma of andere heftige gebeurtenis en staat dit jouw seks leven in de weg? Ga dan naar een psycholoog toe. Het belangrijkste is dat jij echt actie onderneemt.  

 

De Bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut bij pijn tijdens de seks

Bij een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut, bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut, ben je vaak op de juiste plek als je opzoek bent naar een oplossing voor jouw lichamelijke probleem waardoor pijn tijdens de seks is ontstaan. De intake is de eerste behandeling. Hier zal de bekkenbodemtherapeut je het figuurlijke hemd van het lijf vragen. Dit is een cruciale eerste sessie. Nu word voor de bekkenfysiotherapeut goed duidelijk wat jouw bekkenklachten precies zijn en welk vervolg plan er kan worden gemaakt. Dit plan heeft een duidelijk doel en is gebaseerd op jouw hulpvraag. Wil jij bijvoorbeeld weer pijn vrij zwemmen, werken, sporten of pijn vrij paragliden. Het kan allemaal een hulpvraag zijn die bij jou past. Maar een veel gehoord probleem bij bekken klachten of bekken instabiliteit is pijn bij seks. Het onder de dekens kruipen met je partner kan toch een hele andere ervaring zijn geworden dan dat het voorheen was. Vrijen kan dus een stuk minder leuk zijn dan voorheen. Dit is dan ook een hulpvraag waar de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut wat mee kan.

 

Na een hele vragenlijst komen de handjes uit de mouwen. Nu word er naar jou gekeken. Je bekken, onderrug, heupen, ademhaling, knieën en zelfs is een inwendig bekken onderzoek mogelijk. Dit wel altijd in overleg. Je hebt zelf alles in handen. Geef goed aan wat jouw grenzen zijn. Wanneer doet het precies zeer. Dit zal een goed beeld geven bij de bekken therapeut. De bekken fysio kan ook onderzoeken of er sprake is van een verzakking. Want bij een verzakking is het erg cruciaal om te weten welk orgaan het is. Dit kan de bekken therapeut voor je vaststellen.

 

 

Tips en weetjes voor de behandeling van pijn tijdens de seks

Als jij pijn tijdens de seks ervaart en opzoek bent naar hulp kan je in aanraking komen met verschillende specialisten. En elke specialist wilt een hoop van jou weten. Laten we samen eens wat tips en weetjes doornemen zodat jij goed voorbereid bent als jij op bezoek gaat bij een specialist.

 

Tip 1: Beantwoord thuis alvast de vragen omtrent pijn tijdens de seks

Bij alle specialisten zullen er veel vragen gericht zijn op de bekkenklacht zelf: Sinds wanneer heb je de pijn tijdens de seks? Hoe zijn ze ontstaan? Op welk moment heb je de klachten? Enzovoort. Ook komen er vragen over verschillende organen voorbij. Dit omdat er in en rondom het bekken enorm veel organen zitten. Denk aan je blaas, darmen, prostaat en baarmoeder. Ook onderwerpen als je menstruatie, seksualiteit, toiletgang, bevalling, plas gedrag en bijvoorbeeld de menopauze.

 

Probeer thuis al zoveel als mogelijk deze vragen te beantwoorden. Schrijf ze op. Zo vergeet jij deze niet te beantwoorden als je bij een specialist op consult gaat.

 

Tip 2: Plasdagboek bij houden

Het is handig om van te voren alvast een plasdagboek bij te houden. De vraag naar jouw plasgedrag komt zeker weten voorbij. Hoe vaak plas je? Hoelang duurt het voordat je bent leeg geplast? Wanneer plas je? Houd dit in een schema bij. Zo krijgt de specialist meteen al een goed beeld van jouw plassen. Een bekkenfysiotherapeut ziet bijvoorbeeld snel een bepaald patroon in en dan desnoods ook behandeldoelen.

 

Je denkt misschien een plasdagboek hoezo? Maar dat geeft de spierspanning en ontspanning goed waar van jou vagina en dus de bekkenbodem. Erg raadzaam om daar dus eens dieper op in te gaan.

 

Tip 3: Vragen, vragen en nog eens vragen

Vraag veel uitleg bij alle specialisten want het is me nog al wat allemaal. De bekkenfysiotherapeut zal je dan ook veel kunnen vertellen over het bekken. De psycholoog meer over de verwerking. Je speelt zelf ook een belangrijke rol in de verdere stappen dus overleg veel met elkaar. Schrijf van te voren alvast allerlei vragen op. Zo vergeet jij deze niet te stellen en voelt een bezoek voldaan nadat je alles aan de specialist hebt kunnen stellen.

 

Tip 4: Meerdere behandelaars 

Vaak gaan er meerdere klachten hand in hand die jouw problemen veroorzaken. Zo kan je lopen bij een seksuoloog en een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut. Het is daarom aan te raden dat je veel opschrijft. De vragen, plasdagboek maar ook jouw eigen verhaal over de pijn tijdens de seks. Zo vergeet jij geen detail die voor een specialist heel belangrijk kunnen zijn.



Wat zijn de oorzaken voor pijn tijdens de seks

Niet alleen een zwangerschap kan problemen geven in jouw bekken en bij de bekkenbodem. Ook een trauma kan de oorzaak van jouw bekkenklachten zijn. Denk hierbij aan een psychisch trauma, seksueel trauma of een lichamelijk trauma. Stel dat jij bijvoorbeeld een slachtoffer bent geweest van seksueel misbruik, is de kans aanwezig dat dit gevolgen heeft op jouw huidige seks leven. Dit kan variëren in continue pijn of alleen pijn bij het vrijen. Je bekken is een belangrijk onderdeel van jouw seksualiteit. Het kan dus zo zijn dat de bekkenklachten jouw seksleven op zijn kop zet.

 

Oorzaak 1: Een trauma veroorzaakt pijn tijdens de seks

Mocht je nog nooit met iemand hebben gepraat over eventuele nare gebeurtenis zie dit dan als start punt. Want praten helpt! Misschien geloof je er niet in maar er zijn genoeg professionals die jou kunnen helpen. Je bent niet hun eerste patiënt met deze problemen namelijk. Voel je niet bezwaart maar neem eens contact op met de huisarts of ga direct naar een psycholoog. Vind je het te spannend om direct met iemand te praten denk dan eens aan een e-consult. Dit kan zelfs anoniem.

 

Oorzaak 2: Vaginisme veroorzaakt pijn tijdens de seks

Lijkt jouw oorzaak van pijn tijdens de seks niet op een trauma? Misschien moet je dan denken aan vaginisme? Vaginisme is het onwillekeurig aanspannen van de spieren in de bekkenbodem (dus in en rondom de vagina) op het moment dat er “iets” de vagina nadert of de vagina wordt aangeraakt. De oorzaak is niet altijd bekend. De over mate van aanspannen van de bekkenbodemspieren wordt dan verder onderzocht.

 

Oorzaak 3: Een orgaanverzakking veroorzaakt pijn tijdens de seks

Ook is een verzakking een veel voorkomend probleem. Wel een probleem die vaker bij dames op leeftijd voorkomt. Goed is om te weten welk orgaan verzakt is. Ga zo snel als mogelijk naar de huisarts, gynaecoloog of beide. Deze kunnen jou snel op weg helpen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.