Bekken informatie

Hier vindt je alle bekken informatie artikelen. Informatieve artikelen over het bekken, de bekkenbodem en nog veel meer. Kijk eens naar de bekkenbodemoefeningen of kijk eens in de Bekken Winkel als jij producten zoekt voor jouw bekken.

Wat is een Bekken? Alles over het Bekken

Het bekken (Latijn: Pelvis) is een botten verzameling van 4 verschillend botten dat het boven lichaam als romp verbind met het onderlichaam als de benen. Het bekken heeft een centrale rol in het lichaam. Het bekken beweegt mee met de verschillende bewegingen van de romp en beweegt ook mee met de benen. Ook speelt het bekken ene belangrijke rol in de houding. Zo bepaald de stand van het bekken de houding van de wervelkolom en dus de rug.

Lees meer »

Wat is de Bekkenbodem? Alles wat jij moet weten over jouw bekkenbodem

De bekkenbodem ook wel de bekkenbodemspieren (Latijn: o.a. Musculus Levator Ani) genoemd zijn een spiergroep onder in het bekkenbot die ondersteuning geven aan de verschillende organen in het bekken. De bekkenbodem heeft als grootste functie het openen en sluiten van de lichaamsopeningen als de urinebuis en anus. De bekkenbodem speelt op gebied van seksualiteit een belangrijke rol. Er stromen veel aderen en zenuwen door de bekkenbodem naar de geslachtsorganen.

Lees meer »

Wat is een bekkenfysiotherapeut?

Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een specialisatie heeft verkregen op het gebied van het bekken. De specialisatie omtrent het bekken is een extra studie van 3 jaar nadat de fysiotherapeut een 4 jarige studie fysiotherapie heeft afgerond. De bekkenfysiotherapeut is dus een echte specialist als het gaat over bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en andere bekkenklachten als urine incontinentie, ontlasting incontinentie, een verzwakte bekkenbodem, een overactieve bekkenbodem en een orgaan verzakking. Ook alle spieren rondom het bekken is voor een bekkenfysiotherapeut geen onbekend terrein. Bekkenpijn die zich bevindt in de liezen, lage rug, buik of geslachtsorgaan kan daarom ook goed worden behandeld door een bekkenfysiotherapeut. Niet alleen vrouwen hebben last van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Ook mannen en kinderen kunnen daarom terecht bij een bekkenfysiotherapeut.

Lees meer »

Een gezond bekken. Alles wat jij moet weten om jouw bekken gezond en fit te houden

Het bekken fit en gezond houden doe je door geregeld de bekkenbodemspieren te trainen. Dit kan door aan de slag te gaan met bekkenbodemspieroefeningen. Deze bekkenbodemspieren zorgen voor stabiliteit in het bekken en controle over de functies van het bekken. Bij een gezonde bekkenbodem ervaar jij geen klachten en heb jij de situatie onder controle. Een gezond en fit bekken is een bekken zonder bekkenpijn of andere bekkenklachten. Het bekken heeft een hoop spieren en banden. En als deze in goede conditie zijn, kunnen we spreken van een gezond bekken. Als we het hebben over een gezond bekken dan praten we vooral over een gezonde bekkenbodem. Deze bekkenbodem is de grootse spiergroep in het bekken. De bekkenbodem zorgt ervoor dat jij geen urine of ontlasting laat ontsnappen. Mocht dit toch het geval zijn en jij ervaart bekkenklachten door een zwakke bekkenbodem dan is daar een hoop aan te doen. Want gelukkig is de bekkenbodem een spiergroep. Deze kan jij dus zelf trainen. Maar de bekkenbodemspieren in goede conditie houden vergt wel wat discipline.

Lees meer »

Wat is een Myofeedback onderzoek?

Een Myofeedback onderzoek is een pijnvrij onderzoek waarbij de behandelaar informatie verschaft over de staat van jouw bekkenbodemspieren. Myofeedback betekent letterlijk feedback uit je bekkenbodemspieren. Een Myofeedback onderzoek werkt met een probe. Deze probe wordt anaal of vaginaal ingebracht. De probe geeft de behandelaar een indicatie van de kracht van jouw bekkenbodemspieren. Een Myofeedback onderzoek kan daarom ook een bevestigend onderzoek zijn. Mocht de therapeut al een idee hebben van jouw bekkenbodemspierkracht in jouw bekken, kan een Myofeedback onderzoek dit goed ondersteunen. Je kan bij dit onderzoek in verschillende houdingen zitten of liggen. Kijk even wat voor jou het prettigst is.

Lees meer »

Dit is de rectale oefenballon. Het hulp instrument voor jouw bekkenbodem

De rectale oefenballon is een bekkenbodem hulp instrument dat wordt ingezet als jouw kringspier of bekkenbodemspieren zwak of verzwakt zijn. De rectale ballon wordt anaal ingebracht en simuleert het gevoel van een volle endeldarm. Het gevoel van ontlasten wordt op deze manier nagebootst. Na het inbrengen en het voorzichtig opblazen van de rectale ballon kan de bekkenbodem getraind worden. Je zal oefeningen krijgen terwijl het gevoel van ontlasten aanwezig is. Deze rectale ballon word gebruikt om het gevoel en vooral de herkenning in en rond de anus en endeldarm te verbeteren. De rectale ballon wordt vooral ingezet als je last hebt van klachten als:

Lees meer »

Eten en drinken bij Bekkenklachten

Bij eten en drinken bij bekkenklachten hebben we het over de juiste voeding bij bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en andere bekkenklachten. Voeding bij bekkenklachten is vooral het eten wat belangrijk is. Eet met maten en gevarieerd. Denk vooral aan noten, fruit, water en veel verse groene groenten. Je moet minimaal 2 liter water drinken per dag als je last hebt van bekkenklachten, omdat je cellen omringd worden door vocht en hierbij kracht geven aan je spieren. Het vocht gehalte in het lichaam is dus erg belangrijk. Door goed te letten op de voeding in combinatie met verschillende bekkenbodemoefeningen, versterk jij jouw bekkenbodem snel en effectief.

Lees meer »

Dit kan jij eten en drinken voor een gezonde en goede stoelgang

Vezels en vocht zijn de belangrijkste voedingswaarden voor een gezonde stoelgang. Vezels zitten vooral in natuurlijke producten. Fruit, groenten, volkoren pasta, aardappelen, peulvruchten en ook brood. Ongeveer 40 gram vezels zijn dagelijks gewenst. Goed eten en goed drinken het klinkt vaak veel makkelijker dan het soms is. Je wordt zowat overal om de oren geslagen met voedingsadviezen. De ene zegt geen koolhydraten, de ander weer geen zout en dan hoor je de buurvrouw praten over een dieet van 1 maaltijd per dag. Het verschilt allemaal zo en wat is nu goed? We willen allemaal lekker eten en een gezond strak lijf. Het gaat natuurlijk niet allemaal samen. Toch zijn er een hoop goede adviezen die ook voor jou organen prima zijn. Drinken weten we inmiddels wel en die 2 liter water per dag klinkt al als een hele opgaven. Laten we wat simpele basis adviezen bekijken om jou stoelgang en daarmee ook jou gezondheid te bevorderen.

Lees meer »

4 verschillende soorten van de overgang.

De overgang vindt bij de meeste vrouwen tussen de 40 en 55 jaar plaats en kan wel tot 10 jaar lang duren. Er zijn 4 verschillende soorten van de overgang. De natuurlijke overgang, de kunstmatige overgang, de vervroegde overgang en de memopauze. Tijdens de overgang veranderd het lichaam van de vrouw. Hormonen zullen afnemen en de vruchtbaarheid neemt daarmee ook af. Ook kunnen er problemen als bekkenpijn bekkenklachten en urineverlies ontstaan tijdens de overgang. Iedere vrouw word met miljoenen eicellen geboren. En elke maand sinds je eerste menstruatie zullen er eitjes gaan rijpen. De overgebleven en overrijpe eitjes worden ook weer netjes afgestoten door je lichaam. Toch komt er ook een moment dat dit mooie natuurlijke proces te einde komt. De vrouwelijke hormonen zullen afnemen. De rijping van jouw eicellen stoppen en zo kom je terecht in je menopauze. Ik neem je mee in een artikel over de overgang. Lees hier wat de memopauze inhoud.

Lees meer »