Stoppen met borstvoeding bij bekkenpijn?

Stoppen met borstvoeding bij bekkenpijn?

Over de invloed van borstvoeding bij bekkeninstabiliteit. een artikel van borstvoeding.com, geschreven door Stefan Kleintjes.

Advies stoppen met borstvoeding bij bekkeninstabiliteit, deugt niet!

borstvoedingBekkeninstabiliteit hoort er bij in de zwangerschap en blijft soms ook na de zwangerschap bestaan. De zwangerschapshormonen verweken kraakbeen en banden, waardoor het bekken beweeglijker wordt. Teveel bekkeninstabiliteit kan bekkenpijn veroorzaken. Wat heeft borstvoeding met bekkeninstabiliteit te maken? Vaak wordt moeders die last hebben van bekkeninstabiliteit geadviseerd te stoppen met de borstvoeding omdat het de genezing in de weg zou staan. Een onterecht advies!

Bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en bekkenongemak

borstvoeding2Bekkeninstabiliteit is een normaal verschijnsel. De drie botdelen die samen het bekken vormen, zijn onderling verbonden door gewrichten en gewrichtsbanden. Dit is een relatief stijf geheel. Een voldragen baby kan daar niet zomaar passeren. Dus zijn er hormonen, relaxine en progesteron, die voor een bepaalde verweking zorgen van de banden en andere gewrichtsverbindingen van deze botdelen in het bekken. Gedurende de hele zwangerschap zijn relaxine en progesteron actief.

Vrouwen die lijden aan bekkenpijn als gevolg van bekkeninstabiliteit, ongeveer de helft van de zwangeren heeft pijn, ondervinden groot ongemak. Echte bekkenpijn zit achter het schaambeen en aan de achterzijde van een van de SI-gewrichten. Bekkenongemak is een mildere vorm van bekkenpijn.
De juiste fysiotherapie kan verlichting geven. Bekkenpijn verdwijnt meestal niet snel: het kan zomaar een half jaar of een jaar aanhouden. Een enkele keer is bekkenpijn chronisch.

Borstvoeding en bekkeninstabiliteit

Sterker nog. Door de pijn en het lichamelijk ongemak van de bekkeninstabiliteit ben je vaak behoorlijk gehandicapt en beperkt. Borstvoeding geven is voor veel moeders juist een dubbelfijne activiteit omdat zij dát in ieder geval wel kunnen doen voor hun kindje. Juist mee doorgaan dus, is ons advies! Maar als het in jouw situatie zo is dat het echt niet anders gaat. Overleg dan met een lactatiekundige IBCLC over wat voor jou de beste oplossing zou kunnen zijn.

 

Dit artikel is met toestemming overgenomen van www.borstvoeding.com, (Kenniscentrum Borstvoeding)

Titel: Advies stoppen met borstvoeding bij bekkeninstabiliteit, deugt niet

Auteur: Stefan Kleintjes

2 comments

  1. Yildiz van der Zijden says:

    Ter aanvulling: Je lichaam kan maar een ding tegelijk. Als je dus borstvoeding geeft is je lichaam daar mee bezig met energie geven voor de borstvoeding. Aan andere zaken in je lichaam wordt dan tijdelijk minder energie gegeven. Dus als je klachten hebt gaat je herstel wat langzamer. Dat is ook de reden waarom vrouwen merken dat als ze stoppen met de borstvoeding ze opeens veel meer energie krijgen en bepaalde klachten verminderen. Je lichaam heeft dan ‘gewoon’ weer tijd gekregen voor jou.
    Dus mijn advies: Ga net zolang door met de borstvoeding als jij je er goed bij voelt en neem op andere vlakken je rust zodat je lichaam tijd heeft en houdt voor jouw eigen herstel.

    Yildiz van der Zijden
    Oefentherapeut en Bekkentherapeut (therapeut van oa Stefanie)

Geef een reactie