Gastblog – Oefentherapie Cesar/Mensendieck (deel 1)

Behandeling Oefentherapie bij bekkenpijn

Deel 1 van de gastblog van Yildiz van der Zijden, Oefentherapeute Cesar/Mensendieck. Tijdens mijn zwangerschap heeft zij mij erg goed geholpen om te gaan met bekkeninstabiliteit

Vrouw eigen….

zwangerevrouwIn onze praktijk zien we heel veel zwangeren met bekkenklachten en de meest gehoorde opmerking is: Ja, ik had al een paar weken geleden het advies gekregen om te komen maar ja ….en nu gaat het echt niet meer. Het zit in onze aard om alles zelf te willen doen…..ook ik maak me daar regelmatig schuldig aan… Maar als je een specialist raad pleegt ben je meestal veel sneller van je probleem af.

Door de pijn heen ontspannen.

Een van de lastigste dingen als je pijn hebt is dat je ‘moet’ leren door de pijn heen te ontspannen. Met pijn verkramp je je spieren en worden de klachten alleen maar erger. Bij bekkenpijn tijdens de zwangerschap lijkt dit wel extra te gebeuren. Veel vrouwen met bekkenpijn worden ook bang van de pijn en gaan daardoor –onbewust- meer spieren aanspannen om hun lichaam te ontzien met als gevolg meer pijn….

Stefanie

pijnvrijDe 1x dat Stefanie bij mij kwam had ze wel veel pijn maar leek het niet heel veel heftiger als bij anderen. Meestal helpen mijn tips en adviezen al voldoende om de week erna veel minder klachten te hebben. Maar toen Stefanie de 2e keer binnenkwam kon ze amper lopen.  De klachten waren die week steeds erger geworden en haar man had haar bij alles moeten helpen. Het had haar die dag 15min gekost om uit bed te komen. Door de manier van bewegen zag ik dat er heel veel spanning in haar lichaam zat. Mijn taak was het dus om haar te leren ontspannen en door de pijn heen te bewegen zodat de juist gemaakt spierspanning haar kon helpen haar bekken te stabiliseren. Het moment waarop ze in haar blog beschrijft hoe vervelend het was om van de behandeltafel omhoog te komen weet ik dan ook nog heel goed. Maar ik moest het haar zelf laten doen zodat ze wist hoe ze haar spieren en lichaam in moest zetten om zich om te draaien en uit bed te komen. Dit was zeer pijnlijk maar lukte wel in 1 minuut. Tegenover de 15 pijnlijke minuten die ze die ochtend had gehad…. Ook voor mij was dat moment heel lastig want ik moest vertrouwen op mijn expertise en ervaring om het haar zelf te laten doen terwijl ze echt heel veel pijn had….. en als zorgverlener wil je dan het liefste helpen, maar daar had ze niets van geleerd….

De week erna bleek dat mijn de behandeling succes had gehad. Ze had veel minder pijn en kon weer alleen haar bed uitkomen.

(over een paar dagen deel 2, van de gastblog van Yildiz)

Wie is Yildiz? Wat is Oefentherapie Cesar/Mensendieck?

Oefentherapie Cesar/Mensendieck De Oefentherapeut Cesar/Mensendieck helpt jou van je klachten af (of vermindering) door je te leren je lichaam beter te gebruiken. Naast oefeningen om je spieren te ontspannen of te versterken wordt je je ook bewust gemaakt van je lichaamshouding, hoe zit, sta, loop, buk je. De therapie is dus altijd heel praktische en leert jou hoe je zelf van je klachten af kunt komen. Vaak hoor ik nog wel eens: “dat lukt me nooit om mijn houding te veranderen” maar dat is het vak van de oefentherapeut en daarom lukt het mij (bijna altijd) wel om je houding te verbeteren en daarmee je klachten te verminderen/op te lossen.

Wil je bij mij langskomen dat kan! www.beweegwijzeroefentherapie.nl Zoek je een oefentherapeut bij jou in de buurt kijk dan op www.vvocm.nl

One comment

Geef een reactie