Gastblog Oefentherapie Cesar/Mensendieck (deel 2)

Oefentherapie bij bekkeninstabiliteit

Deel 2 van de gastblog van Yildiz van der Zijden, Oefentherapeute Cesar/Mensendieck. Tijdens mijn zwangerschap heeft zij mij erg goed geholpen om te gaan met bekkeninstabiliteit. (Eerst deel lezen? Klik hier)

 

Zelfstandig

Oefentherapie bij bekkenpijn, zelfstandigheid met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn tijdens zwangerschapOmdat Stefanie zo’n heftige vorm van bekkenpijn had en nog een lange tijd te gaan had vond ik het ook belangrijk dat ze zelfstandig in haar klachten kwam te staan. Dat ze zelf ging nadenken over oplossingen en zelf haar lichaam ging aansturen en dat ik dus niet elke keer moest aangeven wat ze wel en niet kon. Gelukkig was dit ook de instelling van Stefanie en ik denk doordat ik haar bepaalde (open)vragen stelde ze ook steeds zelf gestimuleerd werd om naar eigen oplossingen te zoeken. En dat als ze iets graag wilde dat het dan haar keuze was om dat te doen met als eventuele consequentie dat ze dan meer pijn zou hebben. Maar als je daar bewust voor kiest kun je het ook aan. En soms leer je dan achteraf dat het niet een heel zinvolle keuze was (lees verhaal over gevallen washandje) maar dat het ook iets heel moois kan opleveren zoals het bijwonen van de vrijgezellendag van haar vriendin.

Fietsen….zie je wel het mag!

Oefentherapie bij bekkenpijn, kun je fietsen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn kanToen Stefanie een aantal keren bij mij geweest was gaf ik een voorlichting bij de verloskundigen waarin ik vertelde over het bekken en de bekkenbodem. Stefanie kwam ook en op een zeker moment vertelde ik ook dat vaak OF het fietsen goed gaat OF het wandelen.  Ik zie nog de reactie die Stefanie aan haar man zag voor me. “zie je wel dat ik mag fietsen”! Helemaal gelukkig was ze! Gelijk uitgeprobeerd en het heeft haar zwangerschap een stuk prettiger gemaakt.

Bewegen helpt dus weldegelijk. Alleen is het uitzoeken welke activiteit jou het beste past. Zeker in de zwangerschap merk je al heel snel dat iets wel of niet prettig is voor jouw lichaam. Daarom zeg ik  heel vaak: “gewoon proberen” je merkt snel genoeg of het wel of niet voor je werkt.

Wie is Yildiz? Wat is Oefentherapie Cesar/Mensendieck?

De Oefentherapeut Cesar/Mensendieck helpt jou van je klachten af (of vermindering) door je te leren je lichaam beter te gebruiken. Naast oefeningen om je spieren te ontspannen of te versterken wordt je je ook bewust gemaakt van je lichaamshouding, hoe zit, sta, loop, buk je. De therapie is dus altijd heel praktische en leert jou hoe je zelf van je klachten af kunt komen. Vaak hoor ik nog wel eens: “dat lukt me nooit om mijn houding te veranderen” maar dat is het vak van de oefentherapeut en daarom lukt het mij (bijna altijd) wel om je houding te verbeteren en daarmee je klachten te verminderen/op te lossen.

Wil je bij mij langskomen dat kan! www.beweegwijzeroefentherapie.nl Zoek je een oefentherapeut bij jou in de buurt kijk dan op www.vvocm.nl

One comment

Geef een reactie