Naar de bekkenbodempoli voor bekkenklachten.

Mijn eerste afspraak bij de bekkenbodempoli.

Sinds kort ga ik naar de bekkenbodempoli voor bekkenklachten. Nu drie weken geleden dat ik mijn eerste afspraak had. Twee specialisten gesproken en pas daar, in het ziekenhuis, merkte ik hoe ik me echt voel onder de klachten, ook als ze even weg zijn, en wat het met me doet. Ik durfde een nieuw stukje aan te boren in het proces. Een stapje dichterbij acceptatie en hoe nu verder. Ik brak in tranen uit. De specialist in kwestie wist precies dat stukje in mij te raken wat ik zo moeilijk vind. Controle loslaten, hulp vragen, accepteren dat ik lichamelijk gezien nu niet alles kan en daarom vooral grenzen stellen. Het niet zien als falen omdat mijn lichaam me naar mijn idee tijdens mijn zwangerschap al in de steek liet (zo voelt het nog steeds voor mij. Jaloers op de dames onder ons die huppelend en fluitend door hun zwangerschap gingen en begrijp me niet verkeerd… ik gun iedereen een ontzettend mooie, gezonde en prettige zwangerschap!) maar daarnaast gevoelens niet durven toelaten omdat er in mijn directe omgeving mensen zijn die hun kindje verloren in vroeger of later stadium van hun zwangerschap. Denken ik mag niet te negatief zijn, het kan altijd erger, doe mij die bekkenklachten dan maar. De eerste afspraak bij de bekkenbodem poli gaf mij hoop. Het gevoel dat er naar mij geluisterd werd. Alsof ik de enige op de wereld ben met deze klachten, er werd gekeken naar mijn ervaring, de belemmeringen die ik ervaar en wat de specialisten voor mij kunnen betekenen.

De artsen van de bekkenbodempoli gaven advies.
Wat ik heb gehoord is dat ik mijn manier van bewegen teveel aanpas waarmee ik voorkom dat ik meer pijn zal krijgen. Dat werkt wellicht voor tijdens de zwangerschap, maar op een gegeven moment is normaal bewegen en ontspannen een must. Iets waar ik met de fysio in het ziekenhuis nu mee aan de slag ben. Het voelt heerlijk, oefeningen die makkelijk gedurende de alledaagse bezigheden kunnen, waar ik niet teveel over na hoef te denken en waar ik vooral erg blij mee ben, niet voor op de grond hoef te liggen. Daar krijg ik nog steeds meer pijn door. Voorlopig ook niet sporten, eerst de basis op orde.

Naar de bekkenbodempoli voor bekkenklachten1

Het bezoek aan de bekkenbodempoli geeft me hoop maar ik voel me ook bang.
Wat ik al eerder zei, ik voel me hoopvol, denk dat deze behandeling voor mij zal werken, maar merk dat ik ergens heel diep van binnen ook nog angst voel, angst dat ook deze behandeling niet zal aanslaan. Ik leefde eerst toe naar het einde van mijn zwangerschap in de hoop dat het dan minder zou zijn, vervolgens naar het einde van mijn zwangerschapsverlof en daarna naar de eerste verjaardag van Thijs. Helaas nu ruim een jaar na mijn bevalling, nog steeds bekkenklachten. Vandaar ook de angst dat deze behandeling niet zal aanslaan en dat ik het vertrouwen in mijn lichaam kwijt ben. Ik heb mezelf wel voorgenomen er volledig voor te gaan en andere zaken hiervoor op een lager pitje te zetten. En mocht dit niet werken.. Dan zou ik nog door kunnen naar het joint en spine center in Rotterdam. Maar ik hoop dat het zo ver niet hoeft te komen!

Bezoek aan de bedrijfsarts in verband met bekkenklachten.
Vandaag naar de bedrijfsarts geweest, ik heb twee weken niet of alleen thuis gewerkt, de week erna 6 uurtjes per dag en nu 7. Afgesproken dat dat even zo blijft, 21 uur per week en meer thuiswerken. Dit om bij te komen, op te laden, zodat ik genoeg energie heb voor deze behandeling. Over drie weken weer terug. De bedrijfsarts vroeg me of ik niet ontzettend moe ben, ik denk ja, maar dat hoort toch bij het moederschap? Toen hield hij me even een spiegel voor. ‘Je bent al meer dan een jaar aan het overleven, dat is wat ik zie! En je kunt nu je rust nemen tijdens deze behandeling of straks toch doorgaan naar het joint en spine center en daar dezelfde opdracht krijgen!’ Slik….

Wat neem ik mee van de eerste afspraak bij de bekkenbodempoli?
De belangrijkste boodschap die de specialisten in het ziekenhuis hadden is heb vertrouwen in je eigen lichaam, het is gemaakt om te bewegen en kan veel aan. Het heeft een zelf herstellend vermogen en dat ga ik aanboren! Hiermee sluit ik deze blog af. Ik ben blij dat ik terug ben gegaan naar de huisarts,  maar had deze stap achteraf gezien eerder willen zetten. Het voelt wrang dat ik anderhalf jaar gewerkt heb aan herstel, maar misschien toch net niet goed en met iets wat niet voor mij werkt. Maar goed, blik op de toekomst! Ik zie dit als een nieuwe mogelijkheid op herstel!

Ik ben benieuwd of er meer dames zijn die fysio hebben in het ziekenhuis of bekend zijn met de behandel methode van het joint en spine center.

Groetjes Stefanie

10 comments

 1. Ranka says:

  Hi, ik heb ook nog steeds last van mijn bekken en mijn dochtertje is net 1 geworden. Ik wordt waarschijnlijk ook doorgestuurd, ik moet even afwachten of een ontstekingsremmende spuit werkt, lijkt er niet op….maar mijn huisarts had het over de orthopeed. Waarom ben jij naar de bekkenbodempoli doorgestuurd? Misschien is dat ook beter voor mij?

  • Stefanie says:

   Hallo Ranka, vervelend voor je dat je ook nog zo’n last hebt :-/

   Ik ben doorgestuurd omdat ze het goed wilde laten uitzoeken. Er zijn daar meerdere specialisten die meekijken en waar je mee in gesprek gaat. En dan wordt gekeken naar wat het beste is om te doen. De bekkenbodem poli verwijst je ook door naar andere afdelingen in het ziekenhuis mochten zij niets kunnen doen. Wat verwacht je huisarts dat de orthopeed kan betekenen voor je?

   Groetjes Stefanie

   • ranka says:

    Hi stefanie, helemaal nog vergeten je te feliciteren! !
    Ik weet niet zo goed wat mijn huisarts verwacht van de orthopeed. .. is in ieder geval een goede vraag om aan hem te stellen. Ik denk zelf dat de bekkenbodem poli ook misschien wel beter voor mij is als er meerdere specialisten meekijken. Ik wil gewoon alle normale dingen weer kunnen doen 🙁 .
    Toen ik dit blog zo las, het is precies hoe ik me voel…het is fijn om te weten dat je niet de enige bent.
    overmorgen mag ik de huisarts weer bellen om de voortgang te bespreken ….

     • ranka says:

      Ik was doorgestuurd naar de orthopeed. Bekkenbodempoli wilde hij niet. Vandaag kon ik al terecht bij de orthopeed, er zijn meteen foto’s gemaakt, waar ook niets geks op te zien was. 17e mri, maar denk dat daar ook niets uit zal komen. Pad daarna is pijnpoli of bekkenbodem poli. (Dan liever het laatste) is nog even afwachten en ook fijn dat er dingen worden uitgesloten. Wat voor soort oefeningen krijg jij van de fysio?

     • Stefanie says:

      Wel fijn dat het nu begint te lopen denk ik? Ik kan me voorstellen dat je liever eerst naar de bekkenbodem poli wilt. Daar kunnen ze toch eerst kijken of er zonder pijnbestrijding iets te doen is…

      Toen ik nog niet zwanger was deed ik spierversterkende oefeningen en balans oefeningen. Nu doe ik alleen oefeningen om mijn spieren en bekken los te maken. Waar ik nu ook heel erg veel baat bij heb is een balanskussen. Een tijdje terug gekocht bij de Lidl. Ik zweer echt bij dat ding! Ik zit veel beter aan tafel en merk dat ik daardoor minder pijn krijg. Ze verkopen ze ook op Internet.

 2. Rita says:

  Hoi Ranka, ook ik ben benieuwd naar je ervaringen! Via bekken therapeut ben ik na een botscan en een mri bij een orthopedisch chirurg en een gynaecoloog beland! Op mri waren oneffenheden op mn schaambeen te zien! Die zouden pijn, vocht en zwelling kunnen veroorzaken! Ik moet weer overleg afwachten! Bekken poli…. Heb ik nog nooit van gehoord! Waar?? Mijn opties zijn operatie, medicatie en/of acceptatie! En blijven doorgaan met laag belastbare bekken fysiotherapie…… Sterkte voor jullie allebei!

 3. marjolijn says:

  Hoi,
  Wat een fijne blog!
  En wat een herkenning voor mij.
  Maar de bekkenbodempoli heb ik nog nooit van gehoord. Ik heb inmiddels 2 kids, na de eerste duurde het 3 jaar voor de chronische pijn weg was en ik weer aan een zwangerschap begon te denken. Mijn jongste is nu 2,5 maar de klachten nog steeds aanwezig vooral bij slenteren, te lang stilstaan, stofzuigen etc…
  Loop nu weer bij de mensendieck bekkentherapeut….merk vooral dat ik alles zelf op spanning heb gezet om dit lijf bij elkaar te houden….die spierspanning is nu heel moeilijk om af te leren…
  Ik ben erg benieuwd naar de bekkenpoli.

 4. Rita says:

  8 april heb ik gereageerd op stefanie en ranka en ben idd nog steeds benieuwd naar de bekken poli! Die spierspanning herken ik marjolijn….. Mij is in 1999 geleerd goed je bekken te kantelen, bodem en billen stevig aan te spannen en zo te ‘blijven staan’! Moet ik nu ook allemaal afleren! Heb daardoor nl zoveel spanning opgebouwd dat 16 jaar na mijn klavhten alles weer terug gekomen is! Bekken poli, wie kan mij er iets over vertellen???

 5. ranka says:

  Ik ben nog niet bij de bekkenbodempoli geweest. Ik heb me nu ingeschreven bij het spine en joint center in rotterdam. Helaas hebben ze daar een wachttijd van 6 maanden….. ben nu wel bezig met een nieuwe bekken fysiotherapie die ook een cursus heeft gehad van Cecile rösti. Dat kan je trouwens checken op bekken therapie.nl. Mijn nieuwe fysio neemt me serieus en we zijn erachtgekomen dat ik mijn dwarse buikspier verkeerd heb getraind (bedankt eerste therapeut. …) , dat ik teveel spierspanning heb en dan 1 spier in mijn rug her niet doet. Veel is er trainbaar gelukkig. Pijn is al iets minder na 1 behandeling! Veel succes allemaal! Ik hoop dat jullie ook snel op de juiste plaats terrecht komen die jullie kunnen helpen!

Geef een reactie